c S
Počivalšek z makedonskim kolegom o krepitvi gospodarskega sodelovanja 26.03.2019 07:37 Ljubljana, 25. marca (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes na delovnem obisku gostil gospodarskega ministra Severne Makedonije Kreshnika Bekteshija. Ministra sta potrdila dobre gospodarske odnose med državama in se zavzela za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja na več področjih, so sporočili s slovenskega ministrstva.

"V letu 2018 je blagovna menjava med državama dosegla 307 milijonov evrov in se je glede na leto 2017 zvišala za šest odstotkov. Trend rasti pa beležimo tudi na področju storitev," je dejal Počivalšek.

Priložnost za krepitev sodelovanja vidi predvsem na področjih jeklarske in kovinskopredelovalne industrije, infrastrukture, turizma, živilskopredelovalne industrije ter energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije.

Ob tem je napovedal organizacijo gospodarske delegacije in poslovne konference v Severni Makedoniji predvidoma v drugi polovici letošnjega leta.

"Realni ekonomski odnosi in dogovora z Grčijo in Bolgarijo so nam odprli vrata v Nato, s čimer se je zagotovila stabilnost in varnost države. To pa je pripomoglo tudi k rekordni rasti investicij, nad 624 milijonov evrov," je povedal Bekteshi.

Makedonski bruto domači proizvod (BDP) se je v zadnjem četrtletju lani povečal za 3,7 odstotka, industrijska proizvodnja je beležila 5,4-odstotno rast, povprečna plača se je povečala za 8,1 odstotka.

"V slabih dveh letih se je znižala stopnja nezaposlenosti, samo lansko leto je bilo odprtih nad 26.000 novih delovnih mest. Vse to govori o tem, da je Severna Makedonija na pravi poti za dosego ciljev, tj. boljši življenjski standard in postopna ekonomska rast. Prepričan sem, da bo k temu pripomoglo tudi medsebojno sodelovanje med našima državama," je dejal.

Počivalšek je med drugim izrazil zadovoljstvo, da je Severna Makedonija z Grčijo dosegla dogovor o imenovanju države, kar ji je odprlo vrata v Nato in nadaljnje vključevanje v EU. Pri slednjem bo slovensko gospodarsko ministrstvo Severni Makedoniji pomagalo tudi s strokovno pomočjo svojih ekspertov pri pripravah na vstopanje v EU, je napovedal.

Severna Makedonija je na četrtem mestu na lestvici držav, v katere investira Slovenija, investicije so osredotočene predvsem na področja trgovine, zavarovanja, kemične in avtomobilske industrije.

Bekteshi je izpostavil, da se bodo z izenačitvijo ugodnosti za domače in tuje investitorje ter podporo, ki jo omogoča zakon o podpori investicij odprle nove transparentne možnosti za skupno pridobivanje investicij tudi v drugih gospodarskih panogah. Med njimi je navedel energetiko, kjer nameravajo uvesti nove ukrepe podpore prek t. i. premij, ki bodo dostopne za fotovoltaične elektrarne.

Poudaril je tudi možnosti za izboljšanje sodelovanja v turizmu, predvsem v delu termalnega turizma, kjer da bodo dobrodošle slovenske izkušnje in znanje.

Podjetja z večinskim slovenskim kapitalom v Severni Makedoniji zagotavljajo približno 2500 delovnih mest. V Severno Makedonijo je leta 2017 izvažalo 1547 slovenskih podjetij, iz Severne Makedonije pa je uvažalo 359 slovenskih podjetij.

Slovenske naložbe v Severni Makedoniji so konec leta 2017 znašale 357 milijonov evrov, medtem ko je bilo v Sloveniji 18 milijonov evrov naložb iz Severne Makedonije, so navedli na ministrstvu.