c S
Na kratko iz gospodarstva 26.03.2019 07:37 Ljubljana, 25. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić in vodja sektorja za varstvo potrošnikov in konkurence na ministrstvu Darja Tomše so se prejšnji teden udeležile srečanja o prihodnosti potrošniške politike EU, ki ga je organizirala Evropska komisija v Chantillyju v Franciji. V ospredju razprave so bile zlasti teme t.i. digitalnih potrošniških trgov, učinkovitega izvrševanja potrošniškega prava in trajnostne potrošnje. Štravs Podlogarjeva je na srečanju med drugim poudarila, da bi se morali strokovnjaki za področje varstva potrošnikov spopasti z izzivi varstva potrošnikov na digitalnih trgih s pomočjo strokovnjakov za varstvo konkurence in strokovnjakov za varstvo podatkov - razdrobljeni pristop ne vodi k pravim rešitvam, zato bi komisija in članice morale prevzeti pobudo za še tesnejše usklajevanje med vsemi navedenimi politikami. Za bolj povezan pristop navedenih politik in pristojnih nadzornih organov so se zavzeli tudi predstavniki mnogih drugih članic in komisije, so sporočili z ministrstva.

Prejšnji teden je potekalo srečanje na temo predstavitve največjega orodjarskega sejma v Evropi Moulding Expo, na katerem je beseda tekla tudi o slovenskem orodjarstvu in poslovnih priložnostih na tem področju, kjer ima aktivno vlogo tudi TECOS - Razvojni center orodjarstva Slovenije, so sporočili iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter TECOS. Vodja sektorja za koordinacijo pametne specializacije v vladni službi Peter Wostner je predstavil strategijo pametne specializacije, direktor TECOS Aleš Hančič pa je med drugim pojasnil, da se bo na Moulding Expo, ki bo maja, ob podpori Spirita predstavilo sedem slovenskih podjetij.

V upravi Gorenjske banke, ki je v lasti srbske banke AIK, se je predsedniku uprave Mariu Henjaku in članici Mojci Osolnik Videmšek pridružil Marko Filipčič, ki je na tem mestu nasledil Davida Benedika. Filipčič bo skrbel za področje zakladništva, računovodstva, finančnega kontrolinga, informacijske tehnologije, zalednega poslovanja, nabave in upravljanja nepremičnin. Položaj je uradno zasedel danes, saj je pridobil dovoljenje za opravljanje dejavnosti Banke Slovenije, so danes sporočili iz Gorenjske banke.

Unior se je ob 100-letnici podjetja odločil, da bo za okoli 1850 zaposlenih v prihodnjih 100 dneh pripravil več kot 50 različnih aktivnosti, ki bodo skrbele za zdravje in dobro počutje. "Zavedanje, da delovno okolje vpliva na zdravje zaposlenih, saj v njem preživijo tretjino ali več svojega življenja, je ključnega pomena. Lahko nam pomaga ohranjati zdravje ali pa nam slednjega ogroža in povzroča bolezen. Prav zaradi tega v podjetju Unior velik poudarek namenjajo prav zdravju in vitalnosti svojih zaposlenih," so zapisali v sporočilu za javnost.