c S
Kofola lani za dva odstotka okrepila prihodke 26.03.2019 07:37 Praga, 25. marca (STA) - Češka skupina Kofola, ki je med drugim lastnica Radenske, je lani ustvarila 277,6 milijona evrov prihodkov, kar je 2,2 odstotka več kot predlani. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) se je okrepil za 6,4 odstotka na 39,4 milijona evrov.

V Kofoli so lani zabeležili tudi 15,3-odstotno rast dobička iz poslovanja, ki se je ustavil pri 17,3 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Kofole, je skupina lani pozitivni poslovni izid dosegla kljub zelo zahtevnim razmeram na poljskem trgu, kjer je bila Kofola do nedavnega prisotna z družbo Hoop Polska. Slednjo so ta mesec prodali, Kofola pa na poljskem trgu ostaja prisotna z družbo Premium Rosa, ki proizvaja sadne in zeliščne sokove.

Povečanje dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo v češki družbi sicer pripisujejo dobrim rezultatom na Češkem, predvsem večjemu obsegu prodaje in nižjim cenam sladkorja. K rasti so največ prispevale blagovne znamke Kofola, Vinea, Rajec in Rauch, so dodali.

Tudi v Adriatic regiji je Kofola poslovala dobro. Lani je skupina v Sloveniji in na Hrvaškem zabeležila 2,6-odstotno rast, pri čemer se je prodaja povečala v obeh državah. Kot so dodali, so v regiji potrošniki kupovali predvsem blagovno znamko Radenska, ki bo letos praznovala svojo 150. obletnico, pomemben prispevek pa so imeli tudi prihodki od proizvodnje in distribucije Pepsija.

Radenska se je Kofoli pridružila leta 2015, leto pozneje pa je Radenska postala proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up za hrvaški trg.

Po besedah generalnega direktorja skupine Jannisa Samarasa so s poslovnimi rezultati zelo zadovoljni. "Vreme nam je bilo naklonjeno in tudi povpraševanje po bolj zdravih živilih z visoko dodano vrednostjo je imelo pozitiven učinek na naše poslovanje," je med drugim izpostavil ob objavi poslovnega poročila.