c S
Kandidat za okoljskega ministra Simon Zajc s podporo odbora DZ 25.03.2019 12:45 Ljubljana, 25. marca (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Simona Zajca z 10 glasovi za in petimi proti ocenil kot ustrezno. Če ga v sredo na glasovanju potrdi še celoten DZ, Zajc napoveduje takojšnje nadaljevanje že zastavljenega dela na ministrstvu.

Zajc za okoljskega ministra kandidira potem, ko je zadnjih šest mesecev v ekipi dosedanjega ministra Jureta Lebna delal kot državni sekretar. "Mislim, da smo pod vodstvom ministra Lebna pravilno prepoznali probleme, si zastavili prioritete in časovnice, in moj glavni fokus bo, da te prioritete in te aktivnosti izpeljemo do konca in da se problemi, s katerimi se soočamo, ne vlečejo več v naslednje mandate," je dejal v svoji predstavitvi pred odborom.

Med prvimi ključnimi koraki je izpostavil osvežitev gradbene zakonodaje. Poslancem je obljubil, da bo k njim že prihodnji teden, če mu podelijo mandat, prišel s predlogom sprememb. Posvetovanje bo potekalo tako z vsemi poslanskimi skupinami kot tudi občinami, je obljubil.

Drugi korak bo osvežitev stanovanjske zakonodaje, saj mladi vse težje pridejo do stanovanja, kredita, celo najema, je opozoril Zajc. Stanovanjski sklad bo gradil stanovanja le še za oddajanje, neprofitno najemnino bo nadomestila stroškovna, država pa bo garantirala za kredite za mlade družine.

V prvi polovici letošnjega leta je napovedal tudi že javno obravnavo zakon o vodah. Naloge instituta za vode bo novela prenesla na ministrstvo oziroma na direkcijo za vodo. Ukinjene bodo izjeme za gradnjo objektov, ki bi lahko imeli vpliv na podtalnico, vodni sklad pa bo po novem sofinanciral tudi vodovode in vodooskrbo v primerih, ko za to ni mogoče dobiti evropskih sredstev.

Pri novi odpadkovni zakonodaji, ki jo bo treba sprejeti do konca leta, je Zajc napovedal znižanje meje za plačevanje embalažnine s 15 ton na nič. Nov zakon naj bi vzpostavil tudi pogoje, v skladu s katerimi bi za odpadno embalažo skrbela le še ena družba.

Sicer pa se je med drugim izrekel proti hidroelektrarnam na Muri, ki jih v tem mandatu "ne bomo gradili". Prav tako je proti postopku hidravličnega lomljenja oz. frackingu. Spomnil je, da postopki na Agenciji RS za okolje še tečejo, zagotovil pa je, da sam še ni doživel nobenih neprimernih pritiskov potencialnih vlagateljev ali tuje države. "Če jih bom, bom to prijavil pristojnim institucijam," je poudaril.

Izrekel se je za ambiciozno podnebno politiko in ukinjanje plastičnih vrečk ter plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Ni se želel jasno izreči o podpori oz. nasprotovanju sežigalnici, čeprav je menil, da "mora vsaka država poskrbeti za svoje odpadke". Kandidat za ministra je napovedal tudi prenovo dimnikarske zakonodaje ter spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, obljubil je nadaljnje sodelovanje z nevladnimi organizacijami.

Člani parlamentarnega odbora so večinoma izražali obžalovanje, da je moral z mesta ministra odstopiti Leben, ki je, kot se je izrazil Boris Doblekar (SDS), "nekako dobro zastavil tole zadevo okoli okolja in prostora". So pa uspešno delo zaželeli tudi Zajcu kot Lebnovemu nasledniku in poudarjali pomen okoljskega resorja.

Zvonko Černač (SDS) je med drugim pozdravil Zajčevo pripravljenost na sodelovanje, a izpostavil "izkušnje iz preteklosti", ki kažejo, da tudi če so se z ministri uskladili glede konkretnih rešitev in izboljšav, te niso bile sprejete, če jih je vložila opozicija oz. konkretno SDS. Zato je ministra opozoril, da "se bo moral poslužiti bolj zvitega mehanizma in te predloge predlagati preko katere od ostalih koalicijskih ali nadkoalicijske poslanske skupine".

Zajc bo v primeru potrditve v DZ na položaju ministra za okolje in prostor zamenjal Jureta Lebna, ki je odstopil s položaja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir železniške proge Divača-Koper, ki jo je vlada Mira Cerarja marca lani postavila v Kopru, sam pa je bil vodja tega projekta.