c S
Cene stanovanjskih nepremičnin lani višje za 18 odstotkov 25.03.2019 11:41 Ljubljana, 25. marca (STA) - Cene nepremičnin v Sloveniji so se lani zvišale za 18,2 odstotka, število prodaj novih stanovanjskih nepremičnin pa je bilo že drugo leto zapored zelo nizko. Lani so k dvigu cen stanovanjskih nepremičnin največ prispevale rabljene nepremičnine, ki so se podražile za 19,8 odstotka, je danes sporočil statistični urad.

Kot so navedli, je bilo lani izvedenih 9421 transakcij stanovanjskih nepremičnin, kar je za približno 14 odstotkov manj kot predlani, ko je bilo to število najvišje doslej.

Cene rabljenih družinskih hiš so se v zadnjem lanskem četrtletju v medletni primerjavi povečale najbolj, in sicer za 38,6 odstotka. Sledile so cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji, ki so šle navzgor za 12,6 odstotka, rabljenih stanovanj v Ljubljani, ki so zrasle za osem odstotkov, novih družinskih hiš, ki so pridobile 5,2 odstotka, in cene novih stanovanj, ki so bile višje za 3,3 odstotka.

V četrtletni primerjavi so se cene novih stanovanj, ki običajno precej nihajo, povečale za 2,8 odstotka, medtem ko so se denimo v četrtletju prej znižale za 19 odstotkov.

Kljub temu je trend povečevanja teh cen v zadnjih treh letih precej opazen. V zadnjem lanskem četrtletju so bila ta stanovanja v primerjavi z letom 2015 v povprečju dražja za 23,9 odstotka. Urad je ob tem izpostavil, da je bilo v zadnjem lanskem četrtletju prodanih rekordno malo novih stanovanj, in sicer 38.

Tudi število prodanih novih družinskih hiš je ostalo nizko. Prodanih jih je bilo 24, kar pa je sicer najvišja številka v lanskem letu. Njihove cene so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 4,4 odstotka.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, torej stanovanj in hiš skupaj, so se v četrtletni primerjavi v povprečju zvišale za 6,9 odstotka. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 4,1 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 11,9 odstotka. Število prodaj obojih je ostalo na visoki ravni, prodaj prvih je bilo 1757, drugih pa 632.