c S
Ameriški ekonomisti poslabšali gospodarske napovedi 25.03.2019 11:37 Washington, 25. marca (STA) - Globalno ohlajanje gospodarstva in trgovinski spori z drugimi državami bi lahko negativno vplivali na rast ameriškega gospodarstva, v raziskavi ugotavlja ameriško Nacionalno združenje za poslovno ekonomijo. Napoved rasti za letos je znižalo za 0,3 odstotne točke na 2,4 odstotka, prihodnje leto pa naj bi bila rast dvoodstotna.

Kot je združenje zapisalo v poročilu, so možnosti, da bi ameriško gospodarstvo do prihodnjega leta zdrsnilo v recesijo, trenutno sicer še skromne, a se tveganja povečujejo, piše francoska tiskovna agencija AFP. Takšnega mnenja je večina od 55 sodelujočih.

Kot veliko tveganje za gospodarstvo navajajo tudi rast plač, ki naj bi letos sicer zrasle za relativno skromne tri odstotke. Stopnja inflacije ostaja okoli dvoodstotna, kar je skladno s ciljem centralne banke Federal Reserve.

Strah pred upočasnjevanjem gospodarske rasti je na mednarodnih trgih danes podžgala petkova novica, da je prvič po letu 2007 prišlo do inverzije krivulje donosnosti ameriških državnih obveznic. Pribitke na ameriške državne obveznice so po ocenah analitikov zvišali podatki o aktivnosti ameriških tovarn, zvišanje pribitkov na obveznice pa velja za enega bolj zanesljivih napovedovalcev recesije. Nespodbudni so bili v petek tudi francoski in nemški gospodarski kazalniki.

Med sodelujočimi v raziskavi združenja jih le 20 odstotkov meni, da obrat predstavlja večje tveganje. Poleg tega so ocenili - raziskava je bila izvedena pred petkovo novico - da dolgotrajnejše inverzije letos ni pričakovati.