c S
Februarja na mesečni ravni večja proizvodnja, manjša poraba elektrike 25.03.2019 11:37 Ljubljana, 25. marca (STA) - Neto proizvodnja električne energije v Sloveniji je bila februarja s 1208 gigavatnimi urami (GWh) za en odstotek večja kot januarja in dva odstotka manjša kot februarja lani. Poraba je znašala 1173 GWh, kar je tri odstotke manj kot januarja, je danes objavil državni statistični urad.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 60 odstotkov, v termoelektrarnah je bila manjša za 13 odstotkov, v jedrski elektrarni Krško pa je bila manjša za devet odstotkov.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv februarja 2019 manjša za 18 odstotkov.

Slovenija je februarja uvozila 701 GWh, izvozila pa 737 GWh električne energije.

Februarja se je zmanjšala oskrba z vsemi energenti razen z drugimi naftnimi proizvodi in petrolejskim gorivom za reaktivne motorje, oskrba s katerimi je bila manjša za 26 in 10 odstotkov. Oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem je bila manjša za 37 odstotkov, zemeljskim plinom za 20 odstotkov, rjavim premogom in lignitom za 19 odstotkov, koksom za 12 odstotkov, utekočinjenim naftnim plinom za 11 odstotkov, dizelskim gorivom za 10 odstotkov ter s črnim premogom in antracitom za sedem odstotkov.