c S
Razpoloženje v nemškem gospodarstvu nekoliko boljše 25.03.2019 11:29 München, 25. marca (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je marca po šestih zaporednih padcih nekoliko izboljšalo. Indeks gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je v primerjavi s februarjem zvišal za 0,9 točke na 99,6 točke. Več je tako zadovoljstva s trenutnimi razmerami kot optimizma glede prihodnjih.

Posebni indeks, ki meri ocene trenutnih razmer, se je zvišal za 0,2 točke na 103,8 točke, indeks pričakovanj za prihodnje mesece pa za 1,6 točke na 95,6 točke, so sporočili iz inštituta.

Izboljšanje razpoloženja je najbolj opazno v trgovinskem sektorju, kjer se je kazalnik zvišal za 3,3 točke na 8,2 točke. V storitvenih dejavnostih se je zvišal za 4,7 točke na 26 točk, v gradbeništvu pa za 2,3 točke na 20,3 točke. Proizvodni sektor je medtem znova zabeležil poslabšanje razpoloženja, in sicer za 2,5 točke na 6,6 točke.

Ifo raziskavo izvaja na vzorcu približno 9000 podjetij. Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic, stanje njenega gospodarstva pa mnogi razumejo kot indikator razmer v svetovnem gospodarstvu.

V zadnjem času se paradni konj evropskega gospodarstva sicer sooča z vse več napovedmi nižje gospodarske rasti od predhodnih pričakovanj. Najnovejšo takšno napoved je podal t. i. svet modrecev, pred njim pa nemška vlada, Mednarodni denarni sklad ter mnoge druge domače in tuje institucije.