c S
Gospodarsko razpoloženje na mesečni ravni brez sprememb, na letni slabše 25.03.2019 11:28 Ljubljana, 25. marca (STA) - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se marca na mesečni ravni ni spremenilo, na letni ravni pa se je poslabšalo. Zaupanje je bilo v predelovalnih dejavnostih na mesečni ravni boljše, na letni pa slabše, v storitvah na mesečni ravni slabše in na letni enako, v trgovini na drobno se je v obeh primerjavah izboljšalo, v gradbeništvu pa poslabšalo.

Kot je danes objavil državni statistični urad, je bil kazalnik gospodarske klime marca z 9,1 odstotne točke enak kot februarja in za 3,2 odstotne točke nižji kot marca lani.

Na mesečno vrednost so negativno vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,6 odstotne točke), med potrošniki (za 0,2 odstotne točke) ter v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke), pozitivno pa kazalnika v predelovalnih dejavnostih in v trgovini na drobno (vsak za 0,4 odstotne točke).

Ne letni ravni so skupni kazalnik znižali kazalniki v predelovalnih dejavnostih (za 2,7 odstotne točke), med potrošniki (za 1,0 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,3 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Izboljšalo se je zaupanje v trgovini na drobno (za 1,0 odstotne točke).

V predelovalnih dejavnostih je bil kazalnik zaupanja za eno odstotno točko višji kot februarja in za sedem odstotnih točk nižji kot marca lani. Od dolgoletnega povprečja je bil za tri odstotne točke višji. Na mesečni ravni sta se izboljšala kazalnika pričakovana proizvodnja in zaloge končnih izdelkov, kazalnik skupna naročila pa se je poslabšal.

V trgovini na drobno je bil kazalnik zaupanja marca za sedem odstotnih točk višji kot februarja, za 19 odstotnih točk višji kot marca lani in za 12 odstotnih točk višji od dolgoletnega povprečja. Na zvišanje tega kazalnika je vplival predvsem kazalnik prodaja. Kazalniki stanj in pričakovanj so se izboljšali, razen kazalnika pričakovana prodaja, ki se je poslabšal.

V gradbeništvu je bil kazalnik zaupanja na mesečni za eno odstotno točko, na letni ravni pa za šest odstotnih točk nižji. Od dolgoletnega povprečja je bil višji za 30 odstotnih točk. Na mesečni ravni sta se poslabšala oba kazalnika, ki vplivata na skupni kazalnik zaupanja, in sicer glede pričakovanega zaposlovanja in skupnih naročil.

V storitvenih dejavnostih je bil kazalnik za dve odstotni točki nižji kot v februarju, enak kot marca lani in za 12 odstotnih točk nad dolgoletnim povprečjem. Vrednosti vseh kazalnikov stanj in pričakovanj so se znižale, najbolj kazalnika pričakovano zaposlovanje in zaposlovanje.