c S
Evropski teden denarja za promocijo finančnega opismenjevanja 25.03.2019 07:22 Ljubljana, 24. marca (STA) - Na pobudo Evropske bančne federacije se bo prihodnji teden širom Evrope odvil peti Evropski teden denarja. Namen vsakoletne pobude je spodbujanju finančnega izobraževanja, v sklopu katerega vsako leto pripravijo številne dogodke. V Sloveniji izobraževalne dogodke pripravljata združenje bank in Ljubljanska borza.

Namen evropskega tedna denarja, ki bo letos med 25. in 29. marcem, je ozaveščanje o pomembnosti finančnega izobraževanja in dviga ravni finančne pismenosti. To je pomembno zlasti v času hitrega razvoja finančne tehnologije in uveljavitve digitalne narave denarja. Finančna pismenost je pomembna kompetenca sodobne družbe, zato je pomembno izobraževanje mladih.

Pod okriljem združenja bank se bo med drugim drugič doslej odvil evropski denarni kviz, ki je namenjen šolskim razredom s 13- do 15-letnimi učenci. Tekmovanje bo potekalo prek portala za spletno učenje Kahuta, predstavniki zmagovalnih razredov na nacionalni ravni pa bodo 7. maja povabljeni v Bruselj na finale evropskega denarnega kviza.

Dogodek za promocijo finančne pismenosti pripravlja tudi Ljubljanska borza. Med ponedeljkom in sredo bo organizirala dneve odprtih vrat za srednje šole in fakultete: Gremo na borzo, na katerih bodo dijaki in študentje izvedeli vse o borzi, kapitalskem trgu, vlaganju v vrednostne papirje in sklade, borznih trgovalcih in varčevanju.

Evropska bančna federacija, ki združuje 32 nacionalnih bančnih združenj v Evropi, ki zastopajo približno 4500 bank, od leta 2015 pripravlja evropski teden denarja. S številnimi dogodki, delavnicami in izobraževanji želi dvigniti raven finančne pismenosti, ki še vedno ne dosega želene ravni.