c S
Gospodarska dejavnost v območju z evrom tudi marca s padcem 22.03.2019 14:21 London, 22. marca (STA) - Znaki o ohlajanju gospodarske rasti v območju z evrom so se danes še okrepili, gospodarska aktivnost se je namreč predvsem na račun predelovalne industrije, skrčila. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava britanska analitska hiša IHS Markit, se je marca še znižal in se ustavil pri 47,6 točke, kar je najnižje v 71 mesecih.

Marčna vrednost se je v primerjavi s februarsko znižala za 1,7 točke. Vrednosti indeksa pod mejo 50 točk sicer pomenijo krčenje, nad 50 točkami pa rast v dejavnosti.

Medtem ko se v predelovalni industriji, ki ima pomembno utež v strukturi bruto domačega proizvoda, soočajo s padajočim trendom aktivnosti, je storitvena dejavnost bolj odporna, čeprav je tudi v tem sektorju rast zastala in dosegla raven iz konca leta 2016, so na spletni strani zapisali pri IHS Markit.

Predelovalni sektor so marca zaznamovali najmanjši obseg proizvodnje po aprilu 2013, upad naročil ter padajoče cene in zaposlovanje. V storitvah je medtem aktivnost ostala solidna, novih naročil je bilo več, zaposlovanje se je nadaljevalo, cene so se zvišale.

Območje z evrom prvo četrtletje končuje s krhkim sporočilom, je ob tem dejal glavni ekonomist pri IHS Markit Chris Williamson in ocenil, da se bo, kot nakazuje PMI, gospodarska rast v območju z evrom povečala za skromnih 0,2 odstotka. Kot je še izpostavil, bi se lahko gospodarska rast v drugem trimesečju še ohladila, saj se podjetja soočajo z manj naročili, čedalje več se jih odpoveduje dodatnemu zaposlovanju, najbrž bodo skrčila tudi obseg sredstev za investicije.

Med večjimi gospodarstvi se je v Nemčiji gospodarska aktivnost okrepila za najmanj po juniju 2013, naročila so upadla tretji mesec zapored. Čeprav je rast v storitvah ostala robustna, je bil padec proizvodnje v predelovalni industriji največji po avgustu 2012. Tudi zaposlovanje je najslabše v skoraj treh letih. V Franciji so gospodarsko dejavnost zadušili protesti rumenih jopičev, tudi zaposlovanje je zastalo.