c S
Kranj po Puričevih besedah primer dobre prakse pri črpanju evropskih sredstev 22.03.2019 14:08 Kranj, 22. marca (STA) - Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztok Purič se je danes v Kranju sestal s kranjskim županom Matjažem Rakovcem, s katerim sta govorila o številnih iz EU financiranih projektih v gorenjski prestolnici. Purič je Kranj izpostavil kot primer dobre prakse, z županom pa sta govorila tudi o bližajočem se predsedovanju Slovenije Svetu EU.

V Kranju se trenutno izvaja vrsta projektov, financiranih iz kohezijskih sredstev, od urbane prenove mesta in Planine pa do pred kratkim začete gradnje komunalne infrastrukture na območju Predoselj in Britofa. V nadaljevanju bo sledilo že komunalno urejanje Mlake in Kokrice, glede česar trenutno še tečejo pogajanja.

Kot je povedal Purič, je današnji pogovor s kranjskim županom potekal predvsem v smislu medsebojnega sodelovanja, ki ga v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pogrešajo na vseh ravneh. "Želimo si večkratnih srečanj z lokalnimi deležniki, da spoznamo realne probleme na terenu, kar nam služi kot izhodišče za celovitejši pogled na kohezijsko politiko," je izpostavil minister.

Pojasnil je, da gre za zapleteno področje, povezano z vrsto težav tako pri črpanju sredstev kot pri izvedbi projektov. "Naš interes in interes celotne države je, da sredstva počrpamo in koristno porabimo," je poudaril in Kranj izpostavil kot primer dobre prakse pri črpanju evropskih sredstev.

Na srečanju sta Purič in Rakovec govorila tudi o povezovanju z ostalimi občinami, ki bo v novi finančni perspektivi ena od zahtev. Rakovec je ministru povedal, da je že začel sodelovati z župani občin Naklo, Preddvor, Jezersko, Cerklje in Šenčur glede projektov krožnega gospodarstva in aktivnosti, povezanih s pripravami na predsedovanje Slovenije Svetu EU leta 2021.

V času predvolilne kampanje je bilo med kranjskimi županskimi kandidati, med katerimi je bil tudi Purič, kar nekaj govora o tem, da bi lahko Kranj od predsedovanja, katerega glavnina dogodkov bo potekala na Brdu pri Kranju, marsikaj iztržil. Rakovec je danes povedal, da se je s predstavniki Darsa in Direkcije RS za infrastrukturo že pogovarjal o možnih prometnih ureditvah in pridobitvah.

Po navedbah Darsa naj glede na nove evropske usmeritve izgradnja novega avtocestnega izvoza Kranj sever ne bi bila mogoča. Zato se bo kranjska občina sedaj usmerila predvsem v pritiske, da se do predsedovanja vsaj razširi obstoječa cesta od izvoza Kranj vzhod do krožišča pri Mercatorju v štiripasovnico, kar je sicer v načrtih že nekaj časa.

Rakovec je povedal, da so imeli tudi že kar nekaj srečanj z ekipo, ki na strani vlade dela na projektu predsedovanja. Poleg tega se je srečal z nekaterimi kranjskimi podjetji, ki bi si želela sodelovati pri projektu.

"Ne želimo, da bi se zgodilo enako kot pri prejšnjem predsedovanju, kar mi je potrdil tudi Purič, ki je bil tedaj direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo, da kranjskih podjetij ne bi bilo zraven. Zato smo že danes začeli aktivnosti, da vključimo naša podjetja in se predstavimo Evropi kot napredno mesto, kot napredna država," je poudaril Rakovec.