c S
Vinogradniki opozarjajo na krčenje obdelovalnih površin in cenovna nesorazmerja 22.03.2019 11:41 Šmartno ob Paki, 22. marca (STA) - Slovensko vinogradništvo se v zadnjem času ubada predvsem s krčenjem vinogradniški površin. Glavni vzrok za to so cenovna nesorazmerja na trgu, ocenjuje predsednik Zveze Vinis Alojz Slavko Toplišek. Tudi o tem bodo člani zveze govorili na današnjem občnem zboru v Šmartnem ob Paki, kjer se bodo seznanili tudi z novostmi na področju škropljenja.

Vinogradniki se soočajo s prenizkimi cenami za grozdje in vino, trg dodatno bremeni prevelik uvoz nizkocenovnih vin iz tujine, ki se prodajajo na trgovskih policah. Posebnost slovenskega vinogradništva je tudi, da so parcele zelo razdrobljene, njihovi lastniki pa posledično nimajo trga za svoje pridelke, kar vodi v krčenje vinogradniških površin, je za STA razmere opisal predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Vinis Alojz Slavko Toplišek.

V prihodnje je tako po njegovih besedah nujen dogovor, kako obravnavati manjše vinogradnike, ki da morajo imeti možnost prodati grozdje večjim vinogradnikom, ki že imajo urejen trg. "Na nek način bo treba tem ljudem pomagati, da bodo ostali na kmetijah in da se jim bo splačalo obdelovati te površine. Starejši to še delamo zaradi neke tradicije in ljubezni do panoge, mlajši pa gledajo bolj ali manj skozi zaslužek," je opozoril Toplišek.

Spomnil je še, da se hribovsko podeželje hitro prazni, zato je treba razmišljati o tem, ali dati tistim, ki se bodo še želeli s tem ukvarjati, možnosti za preživetje v skladu s standardi današnjega časa ali pa bo ceneje, da čez čas komunalna služba čistiti parcele, ki jih danes kmetje še obdelujejo.

Tudi o tem bodo danes govorili na rednem občnem zboru članov zveze Vinis, ki se ga bo po napovedih udeležila državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša. Vinogradniki dobro sodelujejo s kmetijskim ministrstvom, je dejal Toplišek in dodal, da ima ministrstvo posluh zanje in da skuša z različnimi ukrepi izboljšati stanje v vinogradništvu. A to ne gre tako na hitro, je opozoril.

Udeleženci zbora se bodo danes seznanili tudi z možnostmi modernejše tehnologije škropljenja in zaščite vinske trte. Predstavljen bo nov modularni sistem kontroliranega nanašanja škropilne brozge v sadovnjake in vinograde, ki so ga razvili Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru v sodelovanju z mariborsko fakulteto za strojništvo in Kmetijskim inštitutom Slovenije (KIS).

Škropilna tehnika, ki je v uporabi v Sloveniji, je zastarela, z modularnim sistemom za kontrolirano nanašanje škropiv pa uporabniki dosegajo racionalnejšo rabo škropiv, hkrati ima škropljenje manjši vpliv na bližnjo okolico, zemljo in podtalnico, je STA pojasnil Peter Berk s fakultete za kmetijstvo.

Razvili so prototip, ki ga testirajo na Centru za razvoj kmetijstva in podeželja Jable, ki spada pod okrilje KIS, z njim pa se prijavljajo tudi na področne razpise. Kot je še dejal Berk, ga želijo v bližnji prihodnosti že uporabljati v sadovnjakih in vinogradih po Sloveniji.

V zvezo Vinis, ki pokriva vse tri slovenske vinogradniške regije, to je Štajersko, Dolenjsko in Primorsko, je trenutno neposredno včlanjenih 32 društev iz Slovenije, poleg tega je članica zveze tudi Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, ki ima sama prav tako 32 članov. Skupno to pomeni, da je v zvezi Vinis združenih od 8000 do 9000 vinogradnikov iz vse Slovenije, je dejal Toplišek.

Vinis bo letošnje tretje vseslovensko ocenjevanje vin organiziral 14. maja v Marezigah, rezultate pa bodo razglasili 8. junija na 2. Vinisovem dnevu v okviru praznika refoška, prav tako v Marezigah.