c S
Mlekarna Celeia lani z rastjo prihodkov in izgubo 22.03.2019 10:47 Žalec, 22. marca (STA) - Mlekarna Celeia je lani ustvarila 61 milijonov evrov prihodkov, kar je dva odstotka več kot leto prej. Lanska izguba je znašala okrog 270.000 evrov, medtem ko je imela mlekarna leta 2017 dobiček v višini pol milijona evrov. Kot je povedal direktor mlekarne Marjan Jakob, je vzrok za izgubo slabša prodaja sirotke na evropskem trgu in nižja cena sira.

Prvi mož družbe, ki je v lasti zadrug, je ob današnjem vsakoletnem poslovnem srečanju z največjimi dobavitelji v Žalcu dejal, da so zaradi nižje prodaje sirotke imeli lani izpad prihodkov v višini 600.000 evrov, zaradi nizkih cen sira pa so bili prihodki nižji za 900.000 evrov.

Mlekarna Celeia, ki zaposluje 228 delavcev, je lani odkupila 100 milijonov litrov mleka, kar je nekoliko manj kot leto prej. Na domačem trgu je lani prodaja porasla za štiri odstotke, rekordno rast v višini 11 odstotkov pa so v letu 2018 zabeležili pri prodaji fermentiranih izdelkov.

Po Jakobovi oceni je bila lani največja težava pomanjkanje delovne sile. Kljub tedenskim razpisom niso uspeli dobiti nobenega moškega delavca za zahtevna dela v proizvodnji. Zato jeseni niso mogli dobaviti vseh naročenih izdelkov. Z novim letom so se razmere glede novih kadrov nekoliko izboljšale.

Poudaril je, da so lani povečali dodatke za izmensko delo, nagrajujejo tudi delo ob sobotah, nedeljah in prazniki, povprečna plača delavca v proizvodnji z vsemi dodatki pa znaša 1200 evrov neto. V letu 2018 je Mlekarna Celeia 23 odstotkov proizvodnje izvozila v 12 držav, predvsem na Hrvaško, BiH, Črno goro, Severno Makedonijo, Nemčijo, Irsko, Avstrijo in Francijo.

"Ponosni smo na to, da smo prvi v Sloveniji proizvedli inovativno živilo brez dodanega sladkorja in zanj pridobili certifikat inovativno živilo," je dejal Jakob.

Napovedal je, da v ponedeljek na trg pride nova podoba njihovih sirov. Po njegovih besedah se trendi v mlekarski industriji spreminjajo. Pred leti je bila tako na prangerju mlečna maščoba. Z analizami se je potem pokazalo, da je ta maščoba primerna, zato so jo čim manj začeli odvzemati iz mleka. "Ugotavljamo tudi, da pada prodaja mlečnih izdelkov z manj maščobe," je dejal in dodal, da je zdaj na prangerju sladkor.