c S
GZS znižala napoved letošnje gospodarske rasti na 2,9 odstotka 22.03.2019 07:10 Ljubljana, 21. marca (STA) - Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so danes osvežili svoje gospodarske napovedi za Slovenijo. Za letos ji napovedujejo 2,9-odstotno realno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,6 odstotne točke pod dosedanjo napovedjo. Prihodnje leto naj bi sledila 2,2-odstotna gospodarska rast, so sporočili.

GZS v najnovejši spomladanski napovedi ocenjuje, da nas na izvoznih trgih čaka nižja, vendar še vedno pozitivna rast. "Rast zasebne potrošnje ostaja visoka, enako velja za rast investicij," so zapisali v sporočilu za javnost.

Rast izvoza blaga se bo po oceni zbornice znatno upočasnila, in sicer na štiri odstotke v 2019 in dva odstotka v 2020. "K temu nas napeljuje razmeroma šibko zaupanje v predelovalnih dejavnostih ter velika zadržanost pri novih naročilih," so pojasnili.

Optimizem v predelovalnih dejavnostih se bo v prihodnjih mesecih nekoliko povečal. Rast potrošnje gospodinjstev bo po njihovi oceni letos znašala 2,4 odstotka. "Pričakujemo, da se bo potrošnja netrajnih dobrin (vozila, bela tehnika, stanovanjska oprema) nekoliko umirila, stopnja varčevanja pa nekoliko povišala. Gospodinjstva se tako vedejo kot dober gospodar," so zapisali.

Vseeno so svojo napoved za rast domačega trošenja v letu 2020 dvignili na 2,1 odstotka zaradi napovedane davčne razbremenitve dela. Pri svojih napovedih sicer izhajajo iz predpostavke, da se tveganja trgovinskih vojn, trdega pristanka Kitajske ali brexita brez dogovora ne bodo uresničila.

Zaradi še vedno nadpovprečne gospodarske rasti, ki je posledica rasti zaposlovanja (+1,4 odstotka v 2019) in plač (+4,8 odstotka v 2019), bi moral biti načrtovani javnofinančni presežek še precej višji, kot je določen sedaj. "V nasprotnem primeru lahko govorimo o rasti strukturnega primanjkljaja, ki zgolj odraža dejstvo, da v obdobju pozitivnega gospodarskega cikla ustvarjamo premalo presežka, da bi z njim hitreje zniževali raven dolga," so izpostavili.

V GZS so spomnili, da je danes svojo gospodarsko napoved osvežil tudi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ta je znižal napoved realne gospodarske rasti za letos s 3,7 na 3,4 odstotka, hkrati pa dvignil napoved nominalne rasti s 6,1 na 6,2 odstotka.

"Z metodološkega vidika je razlika med znižanjem realne in zvišanjem nominalne napovedi gospodarske rasti zelo nenavadna," so ocenili na zbornici. Ob tem so dodali, da je nominalna napoved gospodarske rasti eden od temeljnih vhodnih agregatov v projekciji javnofinančnih prihodkov in izdatkov. Te projekcije uporablja tudi ministrstvo za finance pri oblikovanju ključnih postavk v državnem proračunu.

Višja projekcija nominalne gospodarske raste tako lahko pokaže ugodnejšo napoved javnofinančnih prihodkov in podcenjuje javnofinančne odhodke ter povečuje verjetnost, da bo javnofinančni presežek manjši od napovedanega, so opozorili.