c S
Borzne indekse potapljajo skrbi zaradi rasti 22.03.2019 07:10 Frankfurt/Pariz/London, 21. marca (STA) - Vodilni indeksi na evropskih borzah so se danes obarvali večinoma rdeče. Vlagatelje skrbijo napovedi o upočasnjevanju gospodarske rasti večine svetovnih gospodarstev in nepredvidljiv brexit. Podobno je bilo razpoloženje na naftnem in valutnem trgu, kjer so cene nafte in evro zdrsnili navzdol.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je izgubil 0,15 odstotka. V Frankfurtu je DAX izgubil skoraj pol odstotka, v Parizu CAC 40 0,1 odstotka, medtem ko je londonski FTSE 100 pridobil 0,9 odstotka.

To nakazuje, da je tam vendarle nekoliko več optimizma glede brexita kot v ostali EU. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob današnjem prihodu na vrh EU posvaril, da bo Velika Britanija EU zapustila brez dogovora, če britanski poslanci prihodnji teden ne bodo potrdili že doseženega izstopnega sporazuma.

Vlagatelje pa skrbi, ker to vpliva na slabšanje razpoloženja ob tem, da gospodarske rasti že tako in tako izgubljajo zagon.

V Švici je osrednji indeks SMI izgubil 0,1 odstotka, v Italiji se je FTSE MIB dvignil nad gladino in pridobil 0,2 odstotka, v Avstriji je ATX zrasel za pol odstotka.

Razpoloženje čez lužo je optimistično. Industrijski indeks Dow Jones je približno dve uri in pol pred koncem trgovanja 0,7 odstotka nad izhodiščem, širši indeks S&P 500 je 0,8 odstotka višje, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,1 odstotka nad izhodiščno vrednostjo.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem znižal. Zdrsnil je z 1,1413 na 1,1347 dolarja za evro oz. za pol odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1387 dolarja, v sredo pri 1,1354 dolarja.

Cene nafte so šle navzdol. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena maja, je bilo treba popoldne po srednjeevropskem času odšteti 67,94 dolarja, kar je 56 centov manj kot ob koncu sredinega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo aprila se je pocenila za 32 centov na 59,91 dolarja.