c S
Program za davčno sodelovanje EU tudi v naslednjem proračunskem obdobju 21.03.2019 16:14 Bruselj, 21. marca (STA) - Bruselj je danes dosegel začasni dogovor o financiranju programa za davčno sodelovanje v EU (Fiscalis) v naslednjem proračunskem obdobju 2021-2027. Program podpira sodelovanje med davčnimi upravami držav članic ter bolje prispeva k boju proti davčnim goljufijam, davčnim utajam in izogibanju davkom.

Po zaslugi tega dogovora bo lahko imel program Fiscalis še naprej ključno vlogo pri podpiranju tesnega davčnega sodelovanja med državami članicami. Pomagal bo oblikovati pravičnejše in učinkovitejše davčne sisteme ter zmanjšati upravna bremena za državljane in podjetja na enotnem trgu EU, so sporočili iz Evropske komisije.

"Po zaslugi današnjega dogovora bo lahko program Fiscalis še naprej podpiral sodelovanje držav članic pri iskanju inovativnih rešitev za težave, s katerimi se srečujejo naše davčne uprave. To sodelovanje lahko v kombinaciji z novo tehnologijo izredno pozitivno vpliva na boj proti izogibanju davkom in davčnim utajam ter prispeva k varovanju našega enotnega trga. Program Fiscalis kljub majhnemu proračunu prinaša veliko dodano vrednost," je dejal evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve, obdavčenje ter carino Pierre Moscovici.

V sklopu programa bodo med drugim vzpostavljeni učinkovitejši in bolje povezani informacijski sistemi, ki bi jih sicer vsaka država članica morala razviti sama. To vključuje razvoj in vzdrževanje interoperabilnih in stroškovno učinkovitih informacijskih rešitev v pomoč davčnim organom pri izvajanju zakonodaje EU.

Članice si bodo izmenjevale dobre prakse in organizirale usposabljanja za povečanje učinkovitosti. Poleg preprečevanja nepotrebnih upravnih bremen za državljane in podjetja pri čezmejnem poslovanju se bo tudi precej povečalo število davčnih strokovnjakov; od leta 2014 je bilo usposobljenih že 423.000 tovrstnih strokovnjakov.

Program zagotavlja tudi nenehno in večjo podporo za tesnejše sodelovanje med davčnimi organi, zlasti v obliki skupnih ukrepov na področju upravljanju tveganj in revizij. Od leta 2014 je bilo med državami članicami organiziranih tisoč tovrstnih ukrepov.

Krepili se bosta tudi konkurenčnost in poštena konkurenca, program pa poleg tega spodbuja inovativnost in lajša uvajanje novih ekonomskih modelov v Uniji, so še sporočili iz Bruslja. Začasni dogovor morata zdaj uradno odobriti Evropski parlament in Svet, proračunske vidike pa bo urejal splošni dogovor o naslednjem dolgoročnem proračunu EU, ki ga je komisija predlagala maja lani.