c S
Tab Mežica lani ponovno rekordno s 26,5 milijona evrov čistega dobička 21.03.2019 13:02 Mežica, 21. marca (STA) - V tovarni akumulatorski baterij Tab Mežica se nadaljuje trend rekordnih poslovnih rezultatov. Družba Tab Mežica je lani ustvarila 280,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot leto prej. EBITDA za 2018 znaša 33,7 milijona evrov, čisti dobiček pa 26,5 milijona evrov, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2017.

Tako prihodki od prodaje kot čisti dobiček družbe Tab Mežica so presegli načrte za lansko leto, so za STA pojasnili v družbi.

Celotna skupina Tab je lani ustvarila 336,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot leta 2017. EBITDA za skupino za lani znaša 50,9 milijona evrov, čisti dobiček skupine pa je lani dosegel 31,6 milijona evrov. Čisti dobiček skupine, ki na Koroškem zaposluje 888 delavcev, se je v primerjavi z letom 2017 lani povečal za 6,7 odstotka.

Podjetje Tab, ki ima 677 zaposlenih, je lani proizvedlo 1,5 milijona kosov industrijskih celic in 2,3 milijona kosov startnih baterij.

Kot so še pojasnili v družbi, za letos načrtujejo nadaljnjo rast prihodkov in povečanje proizvodnje glede na lani. Cilj je letos doseči 283,6 milijona evrov prihodkov od prodaje. Načrtovana proizvodnja za startne baterije je 2,6 milijona kosov, cilj za industrijske celice je proizvesti 1,6 milijona kosov.

Po napovedih podjetja bodo letos izdatna tudi vlaganja, ki so načrtovana v višini 7,9 milijona evrov. Predvidena so vlaganja predvsem v posodobitev in povečanje proizvodnje startnih baterij, ureditev infrastrukture in izboljšanje požarne varnosti.

V podjetju Tab Mežica, kjer se že nekaj časa soočajo s pomanjkanjem delovne sile, imajo zaposleni plače, ki so višje od regijskega in državnega povprečja. Povprečna plača v podjetju Tab je okoli 2160 evrov bruto, pri čemer v tem znesku nista všteta malica in prevoz. Plače so v podjetju lansko jesen dvignili za okoli sedem odstotkov, leto prej pa za okoli deset odstotkov. Povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji je januarja letos po podatkih statističnega urada znašala 1729,15 evra.

V podjetju Tab Mežica trenutno čakajo na končno odločitev Agencije RS za okolje (Aso) glede podane vloge za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja za obrat v Žerjavu. Kot so pojasnili v Tabu, je podjetje osnovno dovoljenje za obrat pridobilo marca 2015, zdaj pa morajo zaradi načrtovanih posegov in sprememb pridobiti novo oz. spremenjeno okoljevarstveno dovoljenje.

Sprememba okoljevarstvenega dovoljenja je potrebna, ker Tab v Žerjavu načrtuje gradbene posege, povečanje števila istovrstnih strojev oz. proizvodnih linij, zamenjavo energenta, zgradili bi radi tudi novo industrijsko čistilno napravo za odpadne vode in bazen za lovljenje požarnih voda.

Glede pridobivanja spremenjenega okoljevarstvenega dovoljenja se je po podatkih Taba na odločbo Arsa pritožila ena nevladna organizacija, tako da je pritožba v obravnavi na drugi stopnji.

Za nakup podjetja Tab, katerega največji lastnik je družba Energija RM z okoli 40-odstotnim lastniškim deležem, sicer pa so lastniki večinoma fizične osebe, se je lani zanimala južnoafriška družba Metair Investments. Potekali so pogovori o potencialnem strateškem povezovanju, a je nato avgusta lani južnoafriška družba ponudbo umaknila in sporočila, da se bo v luči finančne nestabilnosti v Južni Afriki in Turčiji kratkoročno osredotočila na optimizacijo poslovanja svojih obstoječih družb.