c S
Uredbe o odvzemu koncesije na Muri še ni, v petek protest za zaščito reke 21.03.2019 13:00 Ljubljana, 21. marca (STA) - Zveza društev Moja Mura, ki vodi kampanjo Rešimo Muro, bo v petek v Ljubljani pripravila protestni shod, saj vlada še ni sprejela uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo hidroelektrarn na Muri. Protestniki se bodo zbrali na Trgu republike in se nato sprehodili do vladnega poslopja in državnega zbora.

Zveza društev Moja Mura je vladi do danes postavila rok za sprejem osnutka uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (Dem) odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Že pred dnevi je tudi napovedala protest na svetovni dan voda, če vlada do roka ne bo ukrepala. Vlada tudi danes uredbe ni imela na mizi, zato bodo zaščitniki Mure v petek izvedli protest.

Zdaj že bivši minister za okolje in prostor Jure Leben, ki sicer do imenovanja novega ministra še opravlja tekoče posle, je kljub nezadovoljstvu Dema in krovnega Holdinga Slovenske elektrarne januarja napovedal, da hidroelektrarn na Muri ne bo. V kampanji Rešimo Muro zdaj menijo, da okoljsko ministrstvo ne izkazuje več interesa po zaščiti Mure, h kateri se je zavezal Leben, prav tako pa da zavlačuje z vložitvijo uredbe na redno sejo vlade.

Na ministrstvu za okolje in prostor so sicer že pred dnevi za STA zagotovili, da se njihovo stališče glede zaščite Mure ni spremenilo. V zvezi s tem ministrstvo tudi ne zavlačuje nobenih postopkov, uredba o koncesiji pa je, kot so še navedli, v medresorskem usklajevanju.

Kampanja Rešimo Muro je nastala na pobudo lokalnih pomurskih nevladnih organizacij, ki se že desetletja borijo, da bi Muro ohranili kot prosto tekočo reko brez hidroenergetskih jezov. Kampanja se je začela 9. aprila 2016 in jo podpira več kot 70 lokalnih, nacionalnih in tujih nevladnih organizacij, številni slovenski in tuji strokovnjaki. Zbrali so več kot 77.000 podpisov peticije za zaščito reke Mure pred pozidavo s hidroelektrarnami in razglasitev biosfernega območja Mura.