c S
Vlada potrdila uredbo o samooskrbi iz obnovljivih virov energije 21.03.2019 11:00 Ljubljana, 21. marca (STA) - Vlada je na današnji seji potrdila uredbo o samooskrbi iz obnovljivih virov energije, s katero želi iz porabnikov električne energije narediti tudi proizvajalce. Omogočila bo namreč dve novi vrsti samooskrbe, ta pa ne bo več vezana na lastnika naprave. Novost je tudi pri predaji viška energije v sistem, ki bo odslej odplačna.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, je glavna prednost samooskrbe v kompenzaciji oddane in prevzete električne energije iz omrežja, pri čemer odjemalec plača le razliko.

Uredba se nanaša na tri vrste samooskrbe. Prva je individualna oz. na individualnih objektih, ki je mogoča že danes. Novi sta možnosti samooskrbe večstanovanjskih stavb in medsebojno povezanih odjemalcev, katerih merilna mesta niso vezana na notranjo instalacijo. To so na primer posamezna naselja.

Samooskrba po novem ne bo več vezana na lastnika naprave, temveč bo dovoljena tudi najemnikom. Še ena po besedah Bratuškove velika novost pa je odplačna prodaja ustvarjenih viškov elektrike, ki je danes neodplačna oz. proizvajalec za elektriko ne prejme plačila.

"Seveda pa cilj ostaja samooskrba. Ne gre za gospodarsko dejavnost, temveč proizvajanje električne energije za lastne potrebe," je poudarila ministrica in pojasnila, da bo zato velikost naprav za samooskrbo omejena.

Cilj vlade je povečati število gospodinjstev, ki elektriko dobivajo samooskrbno. "To pomeni čistejšo energijo in razbremenitev naše mreže," je dejala Bratuškova in dodala, da bodo ljudje tako lahko tudi pocenili električno energijo in si znižali strošek na položnici.