c S
Industrijski proizvodi februarja dražji 21.03.2019 11:37 Ljubljana, 21. marca (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se februarja zvišale tako na mesečni kot letni ravni, in sicer je bila rast 0,3- oz. 1,2-odstotna. Izdelki za prodajo na domačem trgu so se na mesečni ravni podražili za 0,8 odstotka, kar je najvišja rast po februarju 2011, ko so se izdelki podražili za 1,1 odstotka.

Cene proizvodov, prodanih na tujih trgih, so se medtem februarja na mesečni ravni znižale, in sicer za 0,2 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Izdelki, prodani na trge držav v območju z evrom, so se februarja na mesečni ravni pocenili za 0,3 odstotka, medtem ko se cene proizvodov, prodanih na trge držav zunaj evrskega območja, v povprečju niso spremenile.

Po namenu porabe industrijskih proizvodov so se februarja v primerjavi z januarjem podražili energenti (+5,8 odstotka), proizvodi za široko porabo (+0,2 odstotka) in proizvodi za investicije (+0,1 odstotka), medtem ko so se surovine pocenile (-0,3 odstotka).

Cene so se izraziteje zvišale v oskrbi z električno energijo (+8,7 odstotka), opazneje znižale pa v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (-4,1 odstotka).

Na letni ravni so se zvišale tako cene proizvodov za domači trg (+1,6 odstotka) kot proizvodov, prodanih na tujih trgih (+0,8 odstotka).

Cene proizvodov, prodanih na trge držav v evrskem območju, so se v enem letu zvišale za 1,1 odstotka, medtem ko so se proizvodi, prodanih na trge držav zunaj evrskega območja, podražili za 0,1 odstotka.

Najizraziteje so se na letni ravni zvišale cene v oskrbi z električno energijo (+10,1 odstotka), opazneje znižale pa cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (-5,3 odstotka).