c S
Vlada se je seznanila z Umarjevo spomladansko napovedjo 21.03.2019 11:05 Ljubljana, 21. marca (STA) - Vlada se je danes seznanila s spomladansko napovedjo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ta za letos in prihodnje leto napoveduje postopno umirjanje gospodarske rasti, ki pa bo še vedno presegala pričakovano povprečno rast v EU, je vlada zapisala na Twitterju.

Vlada konkretnih številk v objavi na Twitterju ni razgrnila, Umar pa bo danes svoje najnovejše ocene gospodarskih gibanj predstavil na novinarski konferenci ob 13. uri.

Je pa minister za finance Andrej Bertoncelj v torek na Dnevu mojih financ razkril, da Umar Sloveniji za letos napoveduje 3,4-odstotno gospodarsko rast, medtem ko je v jesenski napovedi pričakoval višjo, 3,7-odstotno rast, na kateri je slonela tudi priprava rebalansa letošnjega proračuna.

Slovensko gospodarstvo je sicer lani po prvi oceni statističnega urada zabeležilo 4,5-odstotno realno rast, kar je 0,4 odstotne točke manj kot leta 2017, a obenem malenkost več od napovedi. Po sezonsko prilagojenih podatkih se je bruto domači proizvod povečal za 4,6 odstotka.

Rast se je v zadnjem četrtletju umirila, kar je bilo ob prvih znakih ohlajanja gospodarstev največjih slovenskih zunanjetrgovinskih partnericah vidno predvsem pri izvozno usmerjenih dejavnostih.

Ob umirjanju izvoza vse večjo vlogo igra domača potrošnja, čeprav je rast zasebne potrošnje doslej kljub visoki rasti zaposlenosti, ki je ob koncu leta 2018 dosegla rekordno raven, ter navzlic povečanju plač in socialnih transferjev ostala zmerna. Še naprej rastejo tudi investicije.

Pričakovati je, da bo dogajanje v mednarodnem okolju, ki ga zaznamuje visoka stopnja negotovosti, letos dodatno umirilo rast izvozno naravnanega slovenskega gospodarstva, od gibanja domačih dejavnikov pa bo odvisno, kako izrazita bo ohladitev.