c S
Nama lani z manjšimi prihodki in dobičkom 21.03.2019 10:47 Ljubljana, 21. marca (STA) - Družba Nama je lani ustvarila 15,24 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je sicer šest odstotkov manj kot leta 2017, a v okviru načrtov. Ob tem je upadel tudi čisti dobiček, z nekaj manj kot 200.000 na okoli 110.000 evrov. S poslovanjem v letu 2018 so se v sredo seznanili nadzorniki in ga ocenili kot uspešnega.

Nama je lani iz poslovanja ustvarila okoli 130.000 evrov dobička, potem ko ga je bilo v letu 2017 za nekaj manj kot 290.000 evrov.

"Družba je uspela realizirati zastavljene strateške spremembe, pri tem pa dosegla planirane čiste prihodke od prodaje," so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Name in dodali, da je poslovanje najbolj zaznamovalo prestrukturiranje Veleblagovnice Ljubljana.

V strukturi čistih prihodkov od prodaje prednjačijo prihodki od prodaje trgovskega blaga - teh je bilo za 13,68 milijona evrov in so bili v letni primerjavi nižji za sedem odstotkov. Upad prihodkov v blagovnici pripisujejo zmanjševanju prodajnih površin trgovinske dejavnosti v tem letu.

V Nami so ob tem spomnili, da so lani dobili novo strategijo za obdobje od leta 2018 do leta 2021, uresničevanje katere ji bo omogočilo nadaljnji razvoj. Strategijo bodo gradili na razvoju in izboljšanju poslovanja dveh ključnih stebrov dejavnosti - trgovske in nepremičninske dejavnosti.

Tako si v veleblagovnici, ki je imela konec lanskega leta 146 zaposlenih ali 32 manj kot leto prej, želijo postati mesto dogajanja v centru Ljubljane, ki združuje ljudi preko prodaje trgovskih izdelkov in dogodkov, poleg tega pa upravlja z nepremičninami v svoji lasti na način, da dosega čim višje donose.

Strategiji bodo sledili tudi letos. Poudarek bo na izboljšanju poslovanja trgovske dejavnosti v okviru Veleblagovnice Ljubljana in franšiznih trgovin Mango, prenehanju opravljanja trgovske dejavnosti v Škofji Loki ter določitvi optimalne rabe vseh nepremičnin v lasti Name.