c S
Evropske borze zazrte v bruseljsko odločitev glede brexita 21.03.2019 10:46 Frankfurt/London, 21. marca (STA) - Evropske borze so današnje trgovanje začele neenotno. Vlagatelji z zanimanjem pričakujejo dogajanje v Bruslju, kjer se bodo danes sestali voditelji članic EU in razpravljali o preložitvi brexita. Predlog britanske premierke Theresa May o preložitvi brexita do 30. junija sproža številna pravna in politična vprašanja za EU.

Na borzi v Londonu je vodilni indeks FTSE 100 uvodoma pridobil 0,2 odstotka, v Frankfurtu je osrednji indeks DAX 30 padel za 0,3 odstotka, indeks CAC 40 na pariški borzi pa je izgubil 0,1 odstotka. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je trenutno 0,03 odstotka pod izhodiščem.

Neenotno se je danes trgovalo tudi v Aziji, kjer je odmevala novica, da ameriška centralna banka na tokratnem zasedanju ni spremenila obrestne mere, kar po mnenju analitikov kaže na to, da se ameriško gospodarstvo ohlaja.

Osrednji indeks na borzi v Šanghaju Composite je današnje trgovanje končal 0,35 odstotka višje, v Hongkongu pa je indeks Hang Seng izgubil 0,85 odstotka, medtem ko je FTSE All Share indeks v Singapurju pridobil 0,15 odstotka. Na Japonskem se danes zaradi praznika ni trgovalo.