c S
Ministrstvo pripravlja prenovljen model financiranja primarnega zdravstva 21.03.2019 07:19 Ljubljana, 20. marca (STA) - Na ministrstvu za zdravje intenzivno pripravljajo ukrepe, ki bodo na sistemski način uredili področje primarnega zdravstva. Med drugim načrtujejo zmanjšanje administrativnih ukrepov in pripravljajo prenovljen model financiranja primarne ravni zdravstvene dejavnosti, ki bo stimulativno naravnan, so sporočili za STA.

Nov model financiranja ministrstvo pripravljajo skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), odborom za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije in Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije. Prav tako v letošnjem letu predvidevajo razpis od 80 do 90 specializacij za družinsko medicino.

Nadaljnje usmeritve na tem področju bo, kot so na ministrstvu zapisali v odzivu na napovedane odpovedi celjskih družinskih zdravnikov, sprejel novi minister. Vodenje zdravstvenega resorja pred imenovanjem Aleša Šabedra za ministra sicer začasno prevzema premier Marjan Šarec.

Na ministrstvu so ob tem še dodali, da je bilo na področju primarnega zdravstva doslej izvedenih že več aktivnosti, med drugim so leta 2011 na področju družinske medicine začeli z uvajanjem referenčnih ambulant. V Sloveniji trenutno deluje 733 referenčnih ambulant.

Spomnili so tudi, da je v zadnjih letih število novih zaposlitev postopoma naraščalo, in sicer od 842 novih zaposlitev v letu 2013 do 1937 novih zaposlitev zdravnikov v letu 2017. Naraščalo je tudi število novih zaposlitev na področju primarne ravni.

Nadalje podatki za leto 2016 kažejo povečanje za skoraj šest dodatnih zdravnikov več na 100.000 prebivalcev kot leta 2014, kar predstavlja povečanje za 11 odstotkov zdravnikov splošne in družinske medicine na 100.000 prebivalcev, so še zapisali na ministrstvu.

V celjskem zdravstvenem domu (ZD) pa medtem opozarjajo, da je novi splošni dogovor za letos položaj zdravnikov družinske medicine, ki so na preobremenjenost opozarjali že prej, še poslabšal, saj morajo po novih pravilih ZZZS vpisati še dodatnih 200 bolnikov. S tem bo strokovno delo zdravnikov še dodatno ogroženo, so opozorili v ZD Celje in navedli, da bi bilo delo v teh pogojih nestrokovno, bolnikom in zdravnikom nevarno ter v popolnem nasprotju s strokovnimi smernicami obravnave bolnikov.

Zato strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček zdravnikom, tudi če bodo prisotni pritiski ZZZS, ne bo nalagal dodatnega opredeljevanja, ampak se bo držal kolektivne pogodbe zdravnikov in zobozdravnikov ter sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti, kjer je meja opredeljevanja za leto 2019 postavljena na 1895 količnikov. Drešček, ki družinske zdravnike v njihovih zahtevah v celoti podpira, upa, da bo to dovolj, da si zdravniki glede napovedanih odpovedi premislijo.