c S
Fakin ni več minister, začasno na čelu zdravstvenega resorja Šarec 21.03.2019 07:19 Ljubljana, 20. marca (STA) - Državni zbor se je v uvodu današnje izredne seje seznanil z odstopom Sama Fakina s funkcije ministra za zdravje, s čimer je Fakinu funkcija tudi prenehala. Obenem so se poslanke in poslanci seznanili, da bo zdravstveni resor začasno vodil premier Marjan Šarec. Popoldne je Šarec tudi že prevzel posle od Fakina, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Zdaj že nekdanji minister za zdravje Fakin je ob primopredaji poslov premiera seznanil z aktualnim stanjem in izzivi na področju zdravstvenega resorja. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da je z odstopom Fakina funkcija prenehala tudi državni sekretarki Pii Vračko. Šarec je medtem v DZ že poslal kandidaturo Aleša Šabedra za novega ministra.

Čeprav je že dlje časa znano, da bo Šarec namesto Fakina predlagal generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Šabedra, pa je premier v torek v DZ poslal obvestilo, da bo do imenovanja novega ministra vodenje zdravstvenega resorja prevzel sam. V njegovem kabinetu razlogov za to niso pojasnili, saj da gre pač za Šarčevo odločitev.

Neuradno pa je bilo slišati, da Šarec ni bil zadovoljen z vodenjem dosedanje državne sekretarke Vračkove, ki je v vmesnem času nadomeščala Fakina. Nezadovoljstvo je bilo zaznati že po nedavnem koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer je Vračkova predstavila predloge rešitev zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Šarec je danes medijem pojasnil, da bo začasno sam prevzel vodenje resorja zato, ker bo postopek imenovanja Šabedra trajal še kak teden, Fakin pa je na bolniški.

Na vprašanje, ali to pomeni, da ne zaupa Vračkovi, pa je bil jasen: "Ja to pa res ne, po koalicijskem vrhu, kakršno predstavitev je imela, pa težko zaupam. Pa mislim, da so vsi koalicijski partnerji to slišali. In si težko predstavljam, kako je minister Fakin s takimi ljudmi tudi mislil kaj izpeljati."

Na vprašanje, ali to pomeni, da Vračkove v novi ekipi ne bo, je pristavil: "Ne, zagotovo ne."

Šarec pričakuje, da bo DZ v najkrajšem možnem času imenoval novega ministra, predvidoma do konca marca. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bila seja parlamentarnega odbora za zdravstvo v ponedeljek zjutraj.

Šarec je sicer Fakinovo pismo o odstopu z ministrske funkcije prejel 8. marca. Kot je v njem pojasnil Fakin, se mu zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, da bi lahko funkcijo zadovoljivo opravljal. Premier je še isti dan napovedal, da bo za novega ministra predlagal Šabedra, ki je v začetku lanskega leta prevzel vodenje ljubljanskega UKC.

V nadaljevanju današnje seje se je DZ seznanil tudi z odstopom Jureta Lebna s funkcije ministra za okolje in prostor.