c S
Tuš lani z manj prihodki in nižjim dobičkom 21.03.2019 07:19 Celje, 20. marca (STA) - Skupina Tuš je lani po prvih podatkih ustvarila 487,4 milijona evrov čistih prihodkov, kar je 1,23 odstotka oz. šest milijonov evrov manj kot predlani. Kosmati denarni tok (EBITDA) se je zmanjšal za 13,3 odstotka oz. 2,5 milijona na 16,5 milijona, so sporočili iz družbe. Novi prvi mož Tuša Andraž Tuš se je medtem danes predstavil upnikom skupine.

Na lansko poslovanje so po navedbah Tuša v največji meri vplivali odprodaja dejavnosti v Makedoniji ter omejitve nedeljskega in prazničnega dela in s tem povezana zaprtja poslovalnic na te dneve. Zvišali so se tudi stroški dela kot posledice spremembe kolektivne pogodbe in dviga minimalne plače.

Ustanovitelj skupine Tuš, Mirko Tuš, je svoje mesto pri vodenju podjetja v začetku meseca predal sinu Andražu in odhaja v pokoj, kjer se bo popolnoma posvetil dolgotrajnemu okrevanju po težki poškodbi hrbtenice, ki jo je utrpel v hudi nesreči. Andraž Tuš je sicer del podjetja na različnih funkcijah že več let.

Po navedbah Financ z direktorskega mesta odhaja tudi Janez Videmšek, ki bo zdaj svetovalec Andraža Tuša.

Slednji se je po poročanju časnika danes predstavil upnikom, med katerimi ima največji delež terjatev (34,5 odstotka) sklad Alfi. Med drugim jim je predstavil projekt vpeljave novega poslovnega modela, ki naj bi družbo pozicioniral kot "najinovativnejšega trgovca z živili". Šlo naj bi med drugim za mobilno nakupovanje.

Kot so danes spomnili v Tušu, so od leta 2011 bankam upnicam poplačali že več kot 300 milijonov evrov obveznosti. Zagotovili so, da vse svoje finančne obveznosti redno izpolnjujejo.

Minuli teden je Finančna uprava RS (Furs) Tuš Holdingu medtem vpisala prepoved razpolaganja z družbo Engrotuš. Furs je pred časom podobno zavaroval premoženje v Tuš Holdingu, v katerem po pisanju Financ in Siola izvaja davčni inšpekcijski nadzor. Iz Tuš Holdinga so minuli teden sporočili, da je sklep o zavarovanju začasen in da ne vpliva na poslovanje Engrotuša.