c S
Novi lastnik Mersteela naj bi postal celjski Inpos 20.03.2019 15:38 Naklo, 20. marca (STA) - Na današnji dražbi za nakup Mersteela SSC je sodeloval le en dražitelj, ki je za podjetje ponudil pet milijonov evrov, kolikor je znašala izklicna cena. Ponudnik je celjski Inpos, s katerim namerava stečajna upraviteljica Mersteela pogodbo podpisati v prihodnjih dneh, soglasje pa morata podati tudi sodišče in Agencija za varstvo konkurence.

Stečajna upraviteljica Mersteela Alja Markovič Čas je po ponovljenem postopku zbiranja ponudb za nakup podjetja interesente povabila na današnjo dražbo, ki pa se je je udeležil le en dražitelj. Kot je povedala za STA, je bila zato tudi dosežena zgolj izklicna cena v višini petih milijonov evrov. Ker posel še ni zaključen, upraviteljica ni mogla razkriti, kdo je kupec.

So pa v celjskem podjetju Inpos za STA povedali, da so oni dali ponudbo. Predsednik uprave Inposa Ivan Pfajfar je povedal, da so se za to odločili, ker menijo, da jim glede na trgovsko dejavnost, s katero se ukvarjajo sami, Mersteel ustreza. Leta 2017 je Inpos kupil tudi nekdanje obrate AHA Mure.

Sicer pa Pfajfar o načrtih z Mersteelom ni želel govoriti, saj prodajni postopek še ni zaključen in kupnina še ni plačana. Stečajna upraviteljica je pojasnila, da bo v prihodnjih dneh podpisana kupoprodajna pogodba, ki jo morata nato potrditi še sodišče in Javna agencija RS za varstvo konkurence. Temu bo šele sledilo plačilo kupnine, medtem ko je bila ara v višini pol milijona evrov že plačana.

Gre za nakup delujoče družbe iz Naklega, ki je nastala iz nekdanje metalurške divizije Merkurja ter velja za vodilnega ponudnika metalurških izdelkov in storitev v Sloveniji, ne vključuje pa nepremičnin, na katerih ima hipoteke vknjižena Gorenjska banka.

Sodeč po finančnih podatkih ima konec leta 2014 ustanovljeni Mersteel SSC obetavno prihodnost. Podjetje s 125 zaposlenimi, je lani ustvarilo 63,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za približno petino več kot leto pred tem. Čisti dobiček pa je lani dosegel okoli 370.000 evrov.

Prodaja Mersteela se je vlekla dlje časa, saj se je stečajna upraviteljica po precejšnjem zanimanju za podjetje in po pridobitvi ponudbe v vrednosti petih milijonov evrov, ki je bila za milijon evrov višja od ponudbe prejšnjega potencialnega kupca, lani jeseni odločila za ponovitev prodajnega postopka.