c S
O prodaji Abanke čakajoč na uradne informacije 20.03.2019 14:15 Ljubljana, 20. marca (STA) - Postopek prodaje Abanke, ki jo država privatizira na podlagi zavez, danih Evropski komisiji, po navedbah ministrstva za finance tečejo v skladu z načrti. "Danes se izteče rok za prejem zavezujočih ponudb, počakajmo na odločitve SDH, ki vodi postopek prodaje," je dejal finančni minister Andrej Bertoncelj.

"Zaveze so dane," je Bertoncelj spomnil ob robu današnje seje DZ. Enako je dejal predsednik vlade Marjan Šarec: "Prodaja je zaveza prejšnjih vlad, ta vlada s tem nima nič, saj je bila zaveza dana leta 2013. Dokler se to ni spremenilo, postopek teče, ga pa ne morem komentirati, ker gre za občutljive zadeve." V skladu z zavezami mora država banko prodati do sredine letošnjega leta.

V času lanske delne privatizacije NLB so oživeli pozivi, naj država ne proda vseh bank, ki jih je konec leta 2013 sanirala in podržavila. Na ministrstvu za finance so nasprotnikom prodaje Abanke obljubili, da bodo preučili alternativo za Abanko, a prodaja teče naprej v skladu tako z zavezami kot strategijo upravljanja kapitalskih naložb države, v kateri je banka opredeljena kot portfeljska naložba, so navedli.

Postopke za prodajo tretje največje banke v državi vodi Slovenski državni holding (SDH). Ker so ti zaupni, uradnih informacij o poteku ni. Danes naj bi se iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 100-odstotnega deleža v banki, mediji med interesenti največkrat navajajo sklad Apollo, madžarsko banko OTP, srbsko banko AIK, avstrijsko Erste Group, sklad Blackstone in sklad Advent.

Sklad Apollo je lastnik Nove KBM iz nabora bank, ki jih je država morala prodati. Že ob nakupu te banke je izrazil interes po širitvi na tem trgu. Potegoval se je za nakup Gorenjske banke, a zanjo izgubil boj z banko AIK, ki prav tako ne skriva interesa po širitvi na slovenskem trgu in na trgih v regiji. Za Novo KBM se je neuspešno potegovala OTP, ki je tokrat interes po nakupu Abanke večkrat izrazila javno.