c S
Ukrepi Levice po oceni OZS diskriminatorni do obrtnikov in podjetnikov 20.03.2019 13:09 Ljubljana, 20. marca (STA) - V OZS so ob današnjem podpisu sporazuma o sodelovanju koalicijskih partnerjev z Levico ocenili, da so ukrepi, ki izhajajo iz sporazuma, usmerjeni predvsem v dvig pravic delavcev, pogrešajo pa ukrepe, ki bi vzpostavili bolj stimulativno okolje za gospodarstvo.

Kot so poudarili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), "bomo z dodatnimi obremenitvami gospodarstva na slabšem vsi državljani".

"Če je Levica res socialna, tako kot trdi, potem mora biti socialna za vse državljane, ne le za posamezne skupine. Samozaposleni obrtniki in podjetniki so skoraj mesec in pol prepuščeni sami sebi, če zbolijo. Kljub temu, da so nezmožni za delo, morajo v tem času plačati vse prispevke državi. Diskriminatorno je, da Levica problem zdravstvenega varstva rešuje zgolj za samozaposlene v kulturi," je ob tem poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Tako si na zbornici želijo, da se bolniško nadomestilo od četrtega dneva dalje omogoči tudi samozaposlenim v obrti in podjetništvu, ne lej samozaposlenim v kulturi.

Ob pomanjkanju kvalificiranega kadra ne pristajajo na dvig minimalnega nadomestila za brezposelnost, ker brezposelni v tem primeru ne bi bili stimulirani za čimprejšnjo zaposlitev.

Nasprotujejo tudi predlagani širitvi definicije delovnega razmerja, saj da je treba upoštevati dejstvo, da niso vse sodobne oblike dela prekarne.

Poleg tega ne pristajajo na dodatno obremenitev podjetij s povečanjem davka od dohodkov pravnih oseb postopoma v treh letih na 22 odstotkov ter na višjo prispevno stopnjo delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

"V OZS ob tem ponovno poudarjamo - če bo šlo dobro gospodarstvu, bo šlo dobro vsem državljanom. Ob napovedanem ohlajanju gospodarstva moramo biti na tem področju še toliko bolj previdni, saj bi določeni ukrepi lahko imeli negativne posledice za slovensko gospodarstvo, s tem pa za celotno državo," so še izpostavili na zbornici.