c S
AIK in Gorenjska banka bosta krepili tržni položaj 20.03.2019 13:08 Ljubljana, 20. marca (STA) - Srbska AIK banka ima skupaj z Gorenjsko banko, v kateri je več kot 90-odstotna lastnica, načrte za rast tako v Sloveniji kot v regiji. Gorenjska banka želi okrepiti predvsem navzočnost na področju poslovanja s prebivalstvom tudi izven gorenjske regije in načrtuje odprtje enot v vseh večjih slovenskih mestih.

Tako sta na današnji novinarski konferenci ob zaključku prevzemnega postopka Gorenjske banke in oblikovanju nove bančne skupine v regiji pod okriljem AIK, ki sodi v skupino MK Grupa, v Ljubljani povedala izvršna direktorica AIK banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić ter predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak.

"Gorenjska banka je z AIK dobila novega strateškega lastnika, banka pa bo ostala samostojna. Razvijala bo tako poslovno mrežo kot kakovost produktov," je napovedal Henjak. V Mariboru je že odprla poslovalnico za podjetja, v Kopru jo bodo odprli sredi aprila, do konca tega meseca načrtujejo odprtje enote še v Novem mestu.

Kot je povedal, v banki razmišljajo o velikem investicijskem ciklusu, saj želijo postati "najbolj inovativna in prepoznavna banka v Sloveniji". Tržni delež, ki je sedaj nekje na petih odstotkih, želijo v prihodnjem letu povečati na sedem odstotkov.

Ali je v načrte za slovenski trg vključena tudi Abanka, za nakup katere naj bi se danes iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb, Galićeva ni želela razkriti, saj da so podpisniki sporazuma o nerazkrivanju. Na vprašanje, ali je AIK oz. MK Grupa, ki jo obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, kapitalsko dovolj trdna za takšen prevzem, pa je odgovorila pritrdilno.

AIK je nedavno kupila Jubanko, z Gorenjsko banko pa se je začela širiti izven svoje države in na trg EU. Galićeva je izpostavila, da njihova strategija predvideva tako organsko rast kot rast skozi prevzeme. "Ti so odvisni od razmer in priložnosti na trgu," je dejala, več pa ni želela razkriti.

Naložbo Gorenjske banke v Hotelih Bernardin, kjer želi država konsolidirati lastništvo, Gorenjska banka in MK Group pa imata v njih desetino delnic, po Henjakovih besedah obravnavajo kot vse ostale naložbe, ki so jih pridobili s pretvorbo slabega kredita. Na vprašanje, zakaj tega deleža ne prodajo oz. ali ga sploh nameravajo, je odgovoril: "To je vprašanje časa in cene."

Prevzem in novo sodelovanje slovenske in srbske banke sta danes pozdravili tudi srbska veleposlanica v Sloveniji Zorana Vlatković in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc. Obe banki sta namreč napovedali močno podporo podjetjem, ki delujejo na srbskem in slovenskem trgu.

Sogovornici sta na dogodku izpostavili dobro gospodarsko sodelovanje med državama. Blagovna menjava raste in naj bi lani dosegla 1,5 milijarde evrov. V Srbiji je registriranih največ slovenskih podjetij v tujini, več kot 1500, vrednost slovenskih investicij v Srbiji presega milijardo evrov, srbskih v Sloveniji 200 milijonov evrov. Interes je velik zlasti na področju IT, inovativnih tehnologij in turizma.