c S
Februarja na letni ravni načrtovanih več novih stanovanj 20.03.2019 11:19 Ljubljana, 20. marca (STA) - S februarja izdanimi gradbenimi dovoljenji je bilo načrtovanih 27 odstotkov manj novih stanovanj kot januarja, njihova površina pa naj bi bila manjša za 42 odstotkov, ter 49,4 odstotka več kot februarja lani, pri čemer naj bi bila površina večja za 20 odstotkov, je danes objavil državni statistični urad.

Skupno je bilo februarja v Sloveniji izdanih 39 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot januarja. Pri tem je bilo število gradbenih dovoljenj za stanovanjske stavbe nižje za 45 odstotkov, za nestanovanjske stavbe pa za 34 odstotkov.

Skupna površina vseh v februarju načrtovanih stavb naj bi merila okoli 112.500 kvadratnih metrov, kar je za 25 odstotkov manj kot z januarja izdanimi gradbenimi dovoljenji.

Velika večina, 99 odstotkov, gradbenih dovoljenj je bilo izdanih za novogradnje, odstotek pa za spremembo namembnosti. Število gradbenih dovoljenj za novogradnje je bilo za 38 odstotkov nižje kot v januarju, njihova površina pa naj bi bila manjša za 25 odstotkov. V primerjavi s februarjem lani je predvidenih za en odstotek manj gradbenih dovoljenj za novogradnje, njihova površina pa naj bi bila za 35 odstotkov večja.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi v februarju, je predvidena gradnja 320 stanovanj, kar je 10 odstotkov manj, kot jih je bilo predvidenih z januarja izdanimi dovoljenji. Pri tem je osem stanovanj načrtovanih v nestanovanjskih stavbah, preostala pa v stanovanjskih stavbah.

V enostanovanjskih stavbah je načrtovanih 153 stanovanj, kar je 43 odstotkov manj kot v januarju. V večstanovanjskih stavbah je načrtovanih 99 stanovanj oz. 10 odstotkov več stanovanj januarja 2019, od teh jih je 91 načrtovanih v tri- in večstanovanjskih stavbah, preostala pa v dvostanovanjskih stavbah. V stanovanjskih stavbah za posebne družbene skupine je načrtovanih 60 oskrbovanih stanovanj. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah bodo merila povprečno 156 kvadratnih metrov, stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa povprečno 85 kvadratnih metrov.

Največ stanovanj je načrtovanih v gorenjski statistični regiji, in sicer 84, od tega 60 oskrbovanih stanovanj. Sledijo jugovzhodna Slovenija (51 stanovanj), podravska (49 stanovanj) in osrednjeslovenska regija (44 stanovanj).