c S
Začelo se je sojenje nekdanjemu direktorju SBI Derniču 20.03.2019 10:36 Koper, 20. marca (STA) - Skoraj sedem mesecev po predobravnavnem naroku se je v torek na koprskem sodišču začelo sojenje nekdanjemu direktorju Splošne bolnišnice Izola Janiju Derniču in soobtoženima zaradi domnevne zlorabe položaja v zvezi z razpisom za sterilizacijo opreme. Dernič je očitke zanikal, za nedolžna sta se izrekla tudi soobtožena.

Tožilstvo je obtožni akt zoper nekdanjega prvega moža Splošne bolnišnice Izola (SBI) Derniča zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic vložilo pred dobrim letom dni. Po obtožnici naj bi Dernič pri oddaji storitve zunanje sterilizacije za potrebe SBI naročilo oddal družbi, ki jo obvladujejo posamezniki, s katerimi naj bi bil vnaprej tako dogovorjen, četudi je vedel, da je ta družba zgolj posrednik in ne dejanski izvajalec sterilizacije. SBI je za sterilizacijo plačala 591.096 evrov, od tega je posredniška družba zaslužila 261.212 evrov. SBI je s pomočjo zbiranja ponudb oddala tudi storitev prevoza materiala za zunanjo sterilizacijo.

V torek se je, skoraj sedem mesecev po predobravnavnem naroku, na Okrožnem sodišču v Kopru začela tudi glavna obravnava v sojenju Derniču. Poleg njega so pomoči pri zlorabi položaja obtoženi še Ivo Krebelj, direktor in lastnik podjetja Siservis, ki je dobil posel za sterilizacijo, njegov bratranec Aleksander Krebelj in nekdanja bolnišnična finančnica Elena Beškovnik, danes pišejo Primorske novice.

Dernič, ki je že ob vložitvi obtožnice za STA zavrnil očitke, je po navedbah časnika na sodišču poudaril, da namen zunanje sterilizacije ni bil zagotoviti kakršnokoli korist zunanjemu izvajalcu, "ampak le poskrbeti za nemoteno delo bolnišnice in zagotoviti varnost ter zdravje bolnikov".

Dernič je poleg tega navedel, da je bila zunanja sterilizacija mišljena kot začasna rešitev, saj je SBI takrat izvajala energetsko sanacijo, stari sterilizatorji pa so počasi odpovedovali, zato so morali pred ureditvijo novih sterilizatorjev to storitev nujno poiskati drugje. Prav tako takrat v Sloveniji ni bilo nobene certificirane družbe za sterilizacijo. Zagotovil je, da ni vedel, kdo je lastnik Siservisa in da nikomur ni dal navodil, koga naj izberejo za posel. "Glavni motiv je bil zagotavljanje varnega delovanja bolnišnice," je dodal.

Ivo Krebelj je zatrdil, da nikoli niso na nikogar vplivali, da bi izbrali njegovo podjetje, ter da si posla pravzaprav sploh niso želeli. Aleksander Krebelj je povedal le, da ni imel ne odgovornosti ne pooblastil in da je nedolžen, Beškovnikova pa se v torek ni želela zagovarjati niti odgovarjati na vprašanja. Sojenje se bo nadaljevalo v aprilu, še poročajo Primorske novice.