c S
Žirovski Poclain Hydraulics lani z rekordnim prometom 20.03.2019 07:19 Žiri, 19. marca (STA) - Žirovski Poclain Hydraulics je lani beležil rekordno rast in načrtovani prihodek presegel skoraj za petino. Podjetje je ob povečanem povpraševanju lani ustvarilo za skoraj 42 milijonov evrov prometa, pozitivni trendi pa se nadaljujejo tudi letos, ko je načrtovana zmerna rast.

Kot so danes sporočili iz podjetja, uspešno poslovanje prvenstveno pripisujejo ugodnim razmeram na trgu ob splošni gospodarski rasti, realizaciji nekaterih razvojnih projektov in širitvi sodelovanja z glavnimi kupci. "Leto smo zaključili uspešno in z rezultati smo zelo zadovoljni, saj smo rast beležili na vseh prodajnih programih," je izpostavil direktor Aleš Bizjak.

Kot je pojasnil, so lani za skoraj 26 odstotkov zrasli pri programu ventilov, kar je za njih izjemnega pomena. Na področju zavornih ventilov se je občutno povečalo povpraševanje v segmentu kmetijstva, nove kupce pa so pridobili tudi na področju tovornih vozil in prikolic, kjer pokrivajo vse glavne evropske kupce, kot so Daimler, Iveco in Renault Trucks.

"Za leto 2019 z vso previdnostjo načrtujemo zmerno rast, nameravamo pa izkoristiti vse priložnosti, ki se nam bodo odpirale na svetovnem trgu. Naš glavni fokus za letošnje leto je dvig produktivnosti v proizvodnji, saj z obstoječo delovno silo želimo dosegati višjo dodano vrednost. Nadaljevali pa bomo tudi z intenzivnim vlaganjem v nove proizvode, saj so ti glavno gonilo naše rasti na tržišču," je napovedal direktor.

V žirovskem obratu francoske multinacionalke Poclain nameravajo letos za naložbe nameniti tri milijone evrov in se prvenstveno usmeriti v avtomatizacijo ter vitko proizvodnjo ob zagotavljanju visokega nivoja kakovosti hidravličnih izdelkov.

Ob zelo precizni obdelavi sestavnih delov postaja vedno pomembnejše tudi zagotavljanje visokega nivoja čistoče proizvodov, saj razni neželeni delci v hidravliki lahko povzročijo kritične okvare, pojasnjujejo v podjetju. Zato bodo v proizvodne procese uvajali tudi novo strojno opremo, ki bo zagotavljala kakovostno proizvodnjo novih proizvodov za najzahtevnejše kupce.

Povečan obseg prometa je lani vplival na rast števila zaposlenih. Lani so v podjetju, v katerem je danes zaposlenih, odprli 30 novih delovnih mest. Še vedno pa iščejo kvalificirano delovno silo in strokovnjake na področjih kakovosti, logistike ter proizvodnega in razvojnega inženiringa.

Odprta delovna mesta so lani zaradi pomanjkanja domače delovne sile v žirovskem podjetju zapolnili tudi strokovnjaki in kvalificirani delavci iz tujine. Imeli pa so kar nekaj težav pri pridobivanju delovnih dovoljenj, kar je bilo za podjetje precejšnja ovira, saj so se trudili pravočasno uresničiti povečana naročila, je pojasnil Bizjak.

"Trenutno je pri nas zaposlenih okoli šest odstotkov tujcev in doslej smo s tistimi, ki smo jih zaposlili, zelo zadovoljni, saj s svojim znanjem in angažiranostjo uresničujejo naša pričakovanja," je izpostavil direktor in dodal, da so zahteve vse večje, zlasti pri strokovnih profilih, pa tudi pri delavcih v proizvodnji, kjer se povečuje delo z avtomatskimi stroji.