c S
Članice EU dogovorile ukrepe za primer brexita brez dogovora 20.03.2019 07:19 Bruselj, 19. marca (STA) - Države članice EU so danes v okviru priprav na možnost, da Velika Britanija unijo zapusti brez dogovora, sprejele vrsto ukrepov, s katerimi bi EU omilila posledice neurejenega brexita na področjih, kot so promet, ribištvo, prispevki za socialno varnost ter program izmenjave študentov Erasmus+.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca, pričakovati pa je, da bo britanska premierka Theresa May na četrtkovem vrhu EU zaprosila za preložitev brexita. Glede na to, da še vedno ni jasno, kakšen načrt bo predstavila voditeljem EU, so vse glasnejše bojazni, da se bo 29. marca dejansko zgodil brexit brez dogovora.

Predvideni ukrepi naj bi zaščitili pravice tako državljanov Evropske unije kot Velike Britanije na področju socialne varnosti, recipročnih izplačil pokojnin in zdravstvenega zavarovanja.

Zagotovili naj bi tudi "osnovno povezanost zračnega prometa" ter omogočili nadaljevanje osnovnega cestnega tovornega prometa in prevoza potnikov, so sporočili v Bruslju.

Evropski in britanski študenti, ki študirajo na univerzah v tujini v okviru programa Erasmus+, bodo lahko študij zaključili tudi po brexitu.

Ukrepi bi začeli veljati dan po tem, ko bi Velika Britanija iz unije izstopila brez dogovora. Vendar pa ne bodo zagotavljali vseh prednosti članstva v EU ali pogojev kakršnega koli prehodnega obdobja, poudarja EU in dodaja, da so nekateri ukrepi odvisni od recipročnih ukrepov, ki bi jih sprejela Velika Britanija.