c S
Nigrad za to zimo zaključil izvajanje zimske službe v Mariboru 20.03.2019 07:19 Maribor, 19. marca (STA) - Mariborski Nigrad je z današnjim dnem zaključil izvajanje zimske službe, ki uradno sicer traja od 15. novembra do 15. marca. Pripravljenost so zaradi kratkoročnih vremenskih napovedi o snegu do nižin za nekaj dni podaljšali, od danes pa bodo svoje aktivnosti preusmerili v redno letno vzdrževanje cest in drugih javnih površin v Mariboru.

Nigrad je v tej zimski sezoni izvedel 13 akcij pluženja in 21 akcij posipa ter uporabil okoli 1900 kubičnih metrov posipnih materialov in okoli 1100 ton soli, ki je bila na voljo tudi občanom na sedežih krajevnih skupnosti in mestnih četrti. To je precej manj kot leto prej, ko so izvedli kar 22 akcij pluženja, 40 akcij posipa in uporabili 4300 ton soli.

Kot so pojasnili v Nigradu, so aktivnosti tudi v minuli zimski sezoni koordinirali in uskladili s potrebami lokalne skupnosti. Te so obsegale zimska vzdrževalna dela na območju nekaj manj kot 750 kilometrov pločnikov in cest, od česar je prvo prioriteto predstavljalo 210 kilometrov glavnih in zbirnih cest, drugo skoraj 140 kilometrov lokalnih in strmih cest, tretjo pa 400 kilometrov javnih poti in krajevnih cest.

Vodja zimske službe Jože Planinc je pojasnil, da so tokratno zimsko sezono končali tako, kot so jo začeli, v stalni pripravljenosti ter z vsemi razpoložljivimi sredstvi in človeškimi viri, ki skupaj štejejo 80 plužnih enot in 150 delavcev.

"V minuli zimi sicer obilnega sneženja na našem območju nismo bili deležni, smo pa zaradi nizkih temperatur nekajkrat morali zagotoviti varno prevoznost cest in varno uporabo pločnikov z akcijami posipa. Akcije s pluženjem smo izvajali predvsem v višje ležečih območjih. Svoje moči bomo zdaj usmerili v letno vzdrževanje cest, saj so ta teden vrata odprle asfaltne baze na našem območju," je dodal Planinc.