c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, krepkejši evro 20.03.2019 07:29 London/Frankfurt/Pariz, 19. marca (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so danes nadaljevali rast, ki so jo zastavili v začetku tedna. Rast so spodbujali obeti še naprej poceni denarja, pravijo analitiki. Nafta se je še dodatno podražila, prav tako se je vnovič zvišal tečaj evra.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,62 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3409 točk. S tem se indeks vnovič giblje na ravneh, ki jih je dosegal v začetku lanskega oktobra.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,13 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,24 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,34 odstotka. Razmere na britanskem trgu dela so kljub veliki negotovosti glede brexita ugodne. Tako se je stopnja zaposlenosti v četrtletju med lanskim novembrom in letošnjim januarjem nepričakovano močno povečala.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,22 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,31 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,92-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,16 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,15 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,26-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes povzpel na najvišjo raven od začetka marca. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1355 dolarja, kar je 0,06 centa več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1358 dolarja oz. 0,09 centa višje kot v ponedeljek.

Evro je nekoliko pridobil zaradi gospodarskih napovedi Centra za evropske raziskave (Zew) za Nemčijo. Napovedi inštituta iz Mannheima so boljše od pričakovanih in so se izboljšale peti mesec zapored.

Tečaj britanskega funta se je po občutnem padcu v začetku tedna danes stabiliziral. Predsednik britanskega parlamenta je v ponedeljek zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o sporazumu glede odhoda Združenega kraljestva iz EU, ki ga je izpogajala vlada. Pričakovati je, da bo zdaj država zaprosila za precejšen zamik datuma za konec marca načrtovanega brexita. Kako se bodo nato dogodki odvijali naprej, ni jasno.

Cene nafte so se tako kot v ponedeljek tudi danes zvišale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 59,44 dolarja, kar je 35 centov več kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 53 centov na 68,07 dolarja.

Po oceni analitikov so se cene nafte pozitivno odzvale na nedavne sklepe članic Organizacije držav izvoznic nafte in še nekaterih večjih proizvajalk nafte, da bodo trenutno veljavne omejitve pri proizvodnji nafte ostale v veljavi še do konca junija, vendar na nekaj višjih ravneh.