c S
Davčne spremembe za večje nagrajevanje zaposlenih 20.03.2019 07:29 Ljubljana, 19. marca (STA) - Finančni minister Andrej Bertoncelj pričakuje, da bo uveljavitev davčnih sprememb, ki so jih pripravili na finančnem ministrstvu, delodajalce spodbudila k večjemu nagrajevanju zaposlenih. "Dodatno bomo povečali olajšavo za poslovno uspešnost, regres pa v celoti razbremenili vseh prispevkov," je povedal na dogodku portala Moje finance.

Bertoncelj je bil nocoj gost dogodka Dan mojih financ v organizaciji portala Moje finance, v okviru katerega so že devetič ocenili vzajemne sklade na slovenskem trgu ter sestavili lestvico njihovih upravljavcev. Kristalni globus oz. finančnega oskarja za najboljšega upravljalca vzajemnih skladov je prejel Luka Flere iz KD Skladov. Iz te družbe prihajata tudi drugo- in tretjeuvrščeni med 17 kandidati, to sta Primož Cencelj in Aleš Lokar.

Zbrani so bili zadovoljni ob Bertoncljevih besedah, da bo obdavčitev kapitalskih dobičkov še naprej cedularna, ob čemer se bo stopnja davka vsakih pet let znižala za pet odstotnih točk. Na pripombo, da se zdijo nekaterim predlogi davčnih sprememb zgolj kozmetični popravki, pa je odvrnil: "Verjetno se to nanaša na obdavčitev kapitala. Lahko popravimo in zvišamo davčne stopnje."

Obdavčitev kapitalskih dobičkov se bo sicer po tem predlogu zvišala s 25 na 30 odstotkov. Primerjave z drugimi državami so namreč po Bertoncljevih besedah pokazale, da je sedanja ureditev tega področja pri nas zelo ugodna. V Avstriji so denimo kapitalski dobički obdavčeni s 27 odstotki. Podobno je pri davku od dohodkov pravnih oseb, je dodal.

Predlogi gredo sicer predvsem v smeri davčne razbremenitve dela, ki je pri nas nadpovprečno obremenjeno. Tako se bo med drugim zvišala splošna olajšava, dohodninski razredi pa razširili. Ker želijo predvsem razbremeniti srednji razred, kar je bila želja iz gospodarstva, se bo ob tem znižala davčna stopnja v drugem in tretjem dohodninskem razredu.

Poleg tega se bo dodatno povečala olajšava za poslovno uspešnost, regres pa v celoti razbremenili vseh prispevkov, torej tudi prispevkov za socialno varnost in za pokojninsko blagajno. "Delodajalec bo imel tako svoje zaposlene možnost nagraditi v razponu od minimalne plače do povprečne plače," je napovedal Bertoncelj in dodal, da bo vsak evro, ki ga bo delodajalec namenil svojemu zaposlenemu, ta v celoti dobil na svoj račun. "Pričakujem, da bodo delodajalci svoje zaposlene več nagrajevali," je dodal.

"Trg dela želimo narediti mednarodno primerljiv in zanimiv," je povzel minister. Že v petek naj bi te predloge obravnavali socialni partnerji na seji Ekonomsko-socialnega sveta, nato pa bo steklo enomesečno obdobje za javno razpravo. Bertoncelj pričakuje, da bi DZ lahko davčne spremembe potrdil še pred poletjem.

Na finančnem ministrstvu se medtem ukvarjajo tudi s pripravo zakona o davku na nepremičnine. "To področje moramo urediti," je bil odločen Bertoncelj in priznal, da se zapleta pri evidencah, glede katerih so sprva prejeli informacije, da so bolje urejene. "To je treba najprej urediti. Nihče ne želi dobiti napačnega izračuna in napačne odločbe," je povedal.

Dan mojih financ je tokrat potekal z osrednjo temo pokojninskih reform in upokojitev. Bertoncelj, ki bo letos dopolnil 62 let, se je ob tem pošalil, da je nastop funkcije finančnega ministra skrbno načrtoval. "Ob koncu mandata bom ravno izpolnil pogoje za upokojitev," je dejal.

Portal Moje finance je nocoj podelil tudi nagrade najboljšim vzajemnim skladom in zajamčenim pokojninskim skladom. Vzajemne sklade so ocenjevali v tri- in petletnem obdobju: v triletnem obdobju so prva tri mesta zasedli KBM Infond, Primorski skladi in KD skladi, v petletnem obdobju pa KD skladi, KBM Infond in Triglav skladi. Med pokojninskimi skladi pa so za najboljše ocenili sklad Prva+ iz Prve osebne zavarovalnice za minulo petletno obdobje, KPSJU iz Modre zavarovalnice za desetletno obdobje ter Leon zajamčeni iz Generalija za 15-letno obdobje.