c S
Slovenija prva v Evropi preizkusila brezpapirno poslovanje v cestnem prevozu 19.03.2019 16:16 Ljubljana, 19. marca (STA) - Na mejnem prehodu Obrežje so na pobudo ministrstva za infrastrukturo in v sodelovanju s finančno upravo izvedli poskusni prevoz domačega avtoprevoznika, ki je bil nadzorovan s povsem elektronskim tovornim listom. S tem je Slovenija, kot so zapisali na ministrstvu, kot prva v Evropi preizkusila brezpapirno poslovanje v cestnem prevozu.

Po izvedenem nadzoru je tovorno vozilo nadaljevalo pot do cilja, kjer je bila prevozna operacija elektronsko zaključena.

"Gre za povsem brezpapirno poslovanje v cestnem tovornem prometu, kar je novost tako v Sloveniji kot v Evropi," so v današnjem sporočilu zapisali na ministrstvu.

Pričakujejo, da bo v prihodnje tovrstnih prevozov še več, saj bi uveljavitev elektronskega tovornega lista v praksi predstavljala večjo varnost v cestnem prometu in boljšo gospodarsko konkurenčnost.

Zato si prizadevajo za čimprejšnjo uveljavitev elektronskega tovornega lista (e-CMR) v praksi. Elektronski tovorni list z elektronsko komunikacijo izda prevoznik, pošiljatelj ali katera koli oseba, ki je zainteresirana za izvajanje prevozne pogodbe, in ima enako dokazno vrednost in enake učinke kot papirni tovorni list.

Avtoprevozniki bodo imeli zaradi elektronskega tovornega lista nižje stroške poslovanja, lahko bodo hitreje izdajali račune in imeli manj napak pri dostavi in prejemu blaga. Na drugi strani bo takšno brezpapirno poslovanje tudi nadzornim organom omogočilo hitrejše administrativne postopke, večjo preglednost in natančnost podatkov ter učinkovitejši nadzor nad spoštovanjem pravil s področja cestnih prevozov blaga.

Elektronski tovorni list se integrira z drugimi storitvami, ki jih uporabljajo prevozna podjetja oz. dobavitelji in prejemniki, na primer carinska deklaracija ali storitve upravljanja voznega parka. "Prehod na elektronsko obliko predstavlja pomembno logistično izboljšavo za pošiljatelja, prejemnika in prevoznika korist od povečane splošne učinkovitosti logistike, kar ima za posledico večjo gospodarsko konkurenčnost," pravijo na minsitrstvu.

Prednost je tudi večja varnost v cestnem prometu, saj je elektronski tovorni list mogoče povezati s sistemom za tovornjake, ki samodejno kliče službe za nujne primere v primeru prometne nesreče, so še zapisali.