c S
Evropska komisija bo programom s področja obrambe namenila 500 milijonov evrov 19.03.2019 14:07 Bruselj, 19. marca (STA) - Evropska komisija je danes sprejela delovne programe za sofinanciranje skupnih projektov na področju obrambne industrije v obdobju 2019-2020 v vrednosti do 500 milijonov evrov. Objavila je tudi razpise za zbiranje predlogov za skupne raziskovalne projekte na področja obrambe v letošnjem letu v vrednosti 25 milijonov evrov, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija bo v okviru pripravljalnega evropskega programa za razvoj obrambne industrije (EDIDP) v prihodnjih dneh objavila devet razpisov za zbiranje predlogov za letos, tem pa bo sledilo 12 nadaljnjih razpisov za leto 2020. Ti bodo osredotočeni na področja, kot so tehnologija dronov, satelitska komunikacija, sistemi zgodnjega opozarjanja, umetna inteligenca, kibernetska obramba in pomorski nadzor.

"Sodelovanje na področju obrambe je edini način za zaščito in obrambo Evropejcev v vedno bolj nestabilnem svetu. Izpolnjujemo svojo nalogo. Uresničujemo skupne projekte. Evropsko sodelovanje na področju obrambe postaja resničnost," je danes ocenil podpredsednik komisije Jyrki Katainen, pristojen za naložbe.

Evropska komisarka za industrijo Elzbieta Bienkowska pa je poudarila pomen najsodobnejše obrambne tehnologije in opreme na področjih, kot so umetna inteligenca, tehnologija dronov, satelitska komunikacija in obveščevalni sistemi, da bi se lahko zagotovilo zaščito Evropejcev.

Za razvoj zmogljivosti za odkrivanje kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih groženj ali sistemov za zaščito pred droni bo na voljo 80 milijonov evrov. 182 milijonov evrov pa bo namenjenih kibernetskemu situacijskemu zavedanju in obrambi, zmogljivostim za spremljanje razmer v vesolju in zgodnje opozarjanje ter zmogljivostim za pomorski nadzor.

Nadaljnjih 71 milijonov evrov bo na voljo za nadgradnjo in razvoj naslednje generacije kopenskih zmogljivosti za precizne napade, zmogljivosti za kopenske in zračne spopade ter prihodnje pomorske sisteme. 27 milijonov evrov pa bo namenjenih za rešitve na področju umetne inteligence, virtualne resničnosti in kibernetskih tehnologij.

Evropska komisija predlaga tudi 100 milijonov evrov za razvoj projekta Eurodrone in 37 milijonov evrov za projekt evropske varne programsko definirane zveze (ESSOR) za razvoj interoperabilne in varne vojaške komunikacije.

V Bruslju so medtem danes že objavili razpise za zbiranje predlogov v okviru pripravljalnega ukrepa za raziskave na področju obrambe (PADR) v vrednosti 25 milijonov evrov za raziskave na področju prevlade elektromagnetnega spektra in prihodnjih prelomnih obrambnih tehnologij.

Evropska komisija je junija lani predlagala ustanovitev Evropskega obrambnega sklada v vrednosti 13 milijard evrov, da bi podprla razvoj inovativne in konkurenčne evropske obrambne industrije. Izvajanje pripravljalnih programov (EDIDP in PADR) utira pot Evropskemu obrambnemu skladu, ki bo v celoti operativen v naslednjem finančnem obdobju 2021-2027.