c S
Fraport ob močni rasti števila potnikov precej povečal dobiček 19.03.2019 12:09 Frankfurt, 19. marca (STA) - Nemški upravljalec letališč Fraport, ki prek družbe Fraport Slovenija upravlja z brniškim letališčem, je lani povečal čisti dobiček za 40 odstotkov na 505,7 milijona evrov. Fraport Slovenija ga je povečal za 39 odstotkov na 7,3 milijona evrov.

Kot je razvidno iz objave na Fraportovi spletni strani, je Fraport Slovenija lani ustvaril 46,3 milijona evrov prihodkov, predlani 41,7 milijona evrov, ter 18,5 milijona bruto dobička iz poslovanja.

Fraportov bruto dobiček iz poslovanja je lani zrasel za 12,5 odstotka na 1,13 milijarde evrov. K letnemu rezultatu je precej prispevala prodaja Fraportovega deleža v letališču v Hannovru in dobro poslovanje vseh njegovih enot po svetu, ki so skorajda vse zabeležile rekordno rast števila potnikov.

Prihodki so se v primerjalnem obdobju povečali za 18,5 odstotka na 3,48 milijarde evrov. K temu so precej prispevale družbe iz skupine, saj bi se brez upoštevanja teh prihodki povečali za osem odstotkov na nekaj več kot tri milijarde evrov. Najbolj donosna so bila letališča v Braziliji in Grčiji.

Število potnikov se je lani na frankfurtskem letališču povečalo za 7,8 odstotka na 69,5 milijona, kar je pripomoglo k temu, da so bile čakalne vrste na letališču daljše in da so je bilo zato na varnostnih pregledih kar nekaj težav.

Po pričakovanjih skupine letos rezultati ne bodo več tako bleščeči. Glavni izvršni direktor Stefan Schulte pričakuje, da bo letošnja rast potniškega prometa, vsaj v Frankfurtu, precej bolj zmerna. Na največjem nemškem letališču naj bi se tako število potnikov povečalo le za dva do tri odstotke.

Kljub temu si v letošnjem letu za skupino obetajo robustno rast, ki naj bi prinesla bruto dobiček iz poslovanja v višini med 1,16 in 1,195 milijarde evrov. Čisti dobiček skupine pa naj bi se ustavil med 420 in 460 milijoni evrov.