c S
Svet EU na pobudo Slovenije govoril o malem priobalnem ribolovu 19.03.2019 07:29 Bruselj, 18. marca (STA) - Ministri EU za kmetijstvo in ribištvo so danes na pobudo Slovenije na zasedanju v Bruslju obravnavali skupno izjavo glede malega priobalnega ribolova v okviru prihodnjega Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je izpostavila, da je tak tip ribištva tesno prepleten z življenjem obalnih skupnosti.

Namen izjave je, kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, opozoriti na pomen malega priobalnega ribolova v evropskih obalnih skupnostih in nasploh z vidika zagotavljanja prehranske varnosti, zaposlenosti in tudi trajnosti ribištva.

"Z vidika slovenskega ribištva je trajnostni razvoj malega priobalnega ribolova življenjskega pomena, saj je več kot 90 odstotkov plovil v slovenski ribiški floti manjših od 12 metrov, njihova ribolovna potovanja pa trajajo nekaj ur do največ enega dne," je poudarila Pivčeva.

Po besedah ministrice je ta segment ribiške flote ključen za ohranitev ribiške tradicije in načina življenja, saj gre za večinoma manjša družinska podjetja, kjer se znanje in veščine o tradicionalnih ribolovnih tehnikah, ki so okolju prijaznejše od industrijskih načinov, prenašajo iz roda v rod.

Na zasedanju sveta za kmetijstvo in ribištvo so danes nadaljevali tudi razpravo o zakonodajnem paketu reforme skupne kmetijske politike. Ministrica je v razpravi izpostavila, da je strateško načrtovanje skupne kmetijske politike za države članice velik izziv ter da so zato potrebna jasna, poenostavljena in pravočasna pravila.