c S
Programski svet RTVS podprl imenovanje Gorščakove za direktorico televizije 19.03.2019 07:33 Ljubljana, 18. marca (STA) - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji soglašal z imenovanjem Natalije Gorščak za direktorico televizije. Za soglasje je morala zbrati najmanj 15 svetniških glasov podpore, dobila pa jih je 20. Proti ni glasoval nihče, vzdržali pa so se štirje svetniki. Gorščakova je bila doslej v. d. direktorice televizije.

Gorščakova bo vodenje nacionalne televizije s polnimi pooblastili prevzela predvidoma že v torek. V današnji predstavitvi svoje vizije razvoja televizije je napovedala, da se bo najprej lotila urejanja problema "nespoštljivih odnosov v sami hiši". Spoštovanje sodelavcev je namreč po njenih besedah izhodišče normalnih delovnih pogojev, ki jih želi zagotoviti.

Med načrtovanimi ukrepi je navedla tudi novo razporeditev zadolžitev med zaposlenimi, saj so po njenih besedah na televiziji "konji, ki jih tepejo in vlečejo voz naprej, ob tem pa nekateri počivajo v senci". Zavzela se je tudi za prilagoditev kadrovske strukture potrebam programa in za programsko strukturo po zgledu kakovostnih javnih televizij.

"Z novim načinom načrtovanja programa in produkcije se sama po sebi ponuja tudi potreba po spremembi organizacije znotraj televizije, ki pa je stvar dogovora z generalnim vodstvom in socialnimi partnerji," je opozorila Gorščakova in poudarila potrebo po prevetritvi kadrovskih shem in prerazporeditvi oddaj.

"Samo s strokovnim in neodvisnim delom bomo tudi v prihodnje ohranili in pridobili gledalce, pri čemer bomo morali na področju izobraževanja znotraj televizije storiti več," je ocenila. Televizija Slovenija mora po njenih besedah ostati ponudnica vseh kakovostnih vsebin, saj ji prav raznolikost prinaša svojevrstno mesto na medijskem trgu.

Prepričana je, da je za uspešno prihodnost RTVS nujno povezovanje znotraj hiše. "Zavedanje, da je ustvarjanje televizijskih in radijskih vsebin korporativen posel javne radiotelevizije, je bistveno ne samo za razvoj televizije in radia, temveč predvsem za celotni zavod," je dejala. Zavzela se je tudi za manjše spremembe letošnjega programsko-produkcijskega načrta.

Svetniki so razpravo o kandidaturi Gorščakove izkoristili predvsem za nizanje svojih stališč o programskih vsebinah in kaj bi po njihovem mnenju veljalo spremeniti. Slišati je bilo ocene, da je v programu vse več lahkotnih vsebin, kar ni v ponos javni televiziji, ter da pomanjkanje denarja najeda kakovost programa in niža produkcijske standarde.

Eden od svetniških očitkov je bil, da se informativni program pogreza v senzacionalizem in je prenatrpan s politiko. Pri ocenah kandidature Gorščakove so prevladovale pozitivne ocene, kar se je pokazalo tudi pri glasovanju. Ena od redkih kritik na njen račun pa je bila, da je postregla s preveč splošno vizijo razvoja televizije, brez konkretnih ukrepov.

Sicer se je na zadnji razpis za direktorja televizije, ki se je končal 25. februarja, prijavila le Gorščakova. Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je svojo odločitev, da skuša dobiti soglasje programskega sveta za njeno imenovanje, utemeljil z razlago, da je Gorščakova dobro opravila odgovorno in nehvaležno delo v. d., čeprav funkcija v. d. prinaša omejitve.

Programski svet je v nadaljevanju današnje seje razpravljal o finančnem načrtu RTVS za leto 2019. Nadzorni svet zavoda namreč na februarski seji ni sprejel predloga finančnega načrta in Kadunčevi ekipi naložil pripravo novega predloga. Nadzorniki pričakujejo, da bo vodstvo obseg vseh odhodkov prilagodilo obsegu zakonskih obveznosti.

Vodstvo je medtem že pripravilo nov predlog, ki pa še vedno izkazuje potrebo po pokrivanju presežka odhodkov nad prihodki z odprodajo Eutelsatovih delnic v višini 5,5 milijona evrov oziroma s presežki preteklih let. Je pa vodstvo za okoli milijon evrov zmanjšalo investicije, tudi zaradi zamika sprejetja finančnega načrta.

Kadunc je v razpravi znova opozoril, da je treba finančni načrt čim prej sprejeti, "kajti za prve tri mesece se je financiranje po dvanajstinah izšlo, v nadaljevanju pa bi nesprejetje finančnega načrta terjalo spremembo že sprejetega programsko-produkcijskega načrta za leto 2019".

Programski svet ne odloča o finančnem načrtu, so pa svetniki s 15 glasovi za, petimi proti in dvema vzdržanima dali pozitivno mnenje k predlogu letošnjega finančnega načrta, ki ga je pripravilo vodstvo RTVS. Ob tem so nekateri pozvali predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha in Kadunca, naj najdeta za obe strani sprejemljivo rešitev.