c S
Federal Reserve pred novim zasedanjem odbora brez sprememb v denarni politiki 19.03.2019 07:49 Washington, 19. marca (STA) - Odbor za odprti trg centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes začenja dvodnevno marčevsko zasedanje, na katerem po pričakovanjih ameriških finančnih in gospodarskih analitikov ne bo spreminjal denarne politike. Več bo znanega na sredini novinarski konferenci predsednika banke Jeroma Powella po koncu zasedanja.

Ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, bo po pričakovanjih analitikov ostala na med 2,25 do 2,50 odstotka. To naj bi potrjevale izjave članov odbora na čelu s Powellom. Ta nima nobenega razloga za vnašanje nestabilnosti na finančne trge z nepričakovano spremembo obrestne politike.

Lahko pa bi se zgodilo, da FOMC v svoji izjavi po zasedanju napove spremembo v prihodnje, vendar na veselje finančnih trgov. FOMC je doslej ugibal o potrebi po morda dveh povišanjih ključne obrestne mere v letošnjem letu, v sredo pa bo morda izjavo spremenil v napoved le enega povišanja.

Analitiki so doslej ugibali, da bosta prej napovedani povišanji ključne obrestne mere prišli junija in decembra letos. Po januarskem zasedanju sprememb ni bilo, tokrat pa se ugiba le o tem, ali bo izjava FOMC ostala pri napovedi dveh povišanj v letošnjem letu ali pa le enem.

Razlog za premor je ohladitev rasti na Kitajskem in v Evropi, skupaj s trgovinskimi spori, ki jih sproža in potem rešuje predsednik ZDA Donald Trump. Obenem pa tudi ni razloga za višanje obresti iz domačih logov. Inflacije se je umirila in je okrog ali pod ciljno vrednostjo dveh odstotkov letno ne glede na padanje stopnje brezposelnosti ter naraščanje zaposlovanja in plač.

Razlogov za zavoro ni, prav tako ni razlogov za pritiskanje na plin z nižanjem obresti. Vse to se lahko spremeni, vendar pa bodo dobili analitiki po ocenah poznavalcev pravočasen namig, da se pripravljajo spremembe. Med drugim od Federal Reserve, pa tudi sami bodo lahko ugotovili, da so razmere zrele za ukrepanje.

FOMC je ključno obrestno mero nazadnje dvignil za 0,25 odstotka decembra lani, nato pa so se izjave Powella in drugih članov odbora začele spreminjati v smer premora pri višanju obrestnih mer.

Poleg nadaljnjega premora pri obrestnih merah se pričakuje tudi napoved, da bo centralna banka do konca letošnjega leta prenehala s krčenjem bilance, ki se je zaradi zadnje velike krize in recesije leta 2008 napihnila. Povečana bilanca je vplivala na nižje dolgoročne obrestne mere.