c S
Podnebne spremembe povečujejo tveganja v kmetijstvu in energetiki 18.03.2019 16:07 Ljubljana, 18. marca (STA) - Podnebne spremembe negativno vplivajo na gospodarstvo, v prihodnje pa se bodo tveganja v kmetijstvu in energetiki še povečala, je na posvetu o okoljskih izzivih in klimatskih spremembah dejala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger. Sogovorniki so se strinjali, da se bodo tveganjem morale prilagoditi zavarovalnice.

Krumbergerjeva je spomnila, da v zadnjih sedmih letih v Sloveniji beležimo pozitiven odklon od povprečne letne temperature. "Bivamo na planetu, ki se spreminja. Spremenilo se bo marsikaj; tisto, kar zanima zavarovalničarje, pa je dejstvo, da se bodo povečala tudi tveganja, tako v energetiki, kmetijstvu, zdravstvu ..." je navedla.

Klimatologinja Mojca Dolinar z Agencije RS za okolje je pojasnila, da obstajajo številni scenariji o tem, kaj se bo s podnebjem zgodilo v prihodnjih desetletjih, ti pa se med sabo precej razhajajo. V vsakem primeru pa se bo temperatura v Slovenija še naprej dvigovala. "Gotovo bo imel dvig temperatur velik vpliv na kmetijstvo in zdravje. Vplival bo tudi na energetiko, saj bodo večje potrebe po hlajenju," je dejala.

Zavarovalnice v Sloveniji se vse pogosteje ukvarjajo s težavami, ki jih imajo kmetje zaradi naravnih katastrof. "Toče, pozebe, tudi viharji ... to ni nič novega pri nas. Frekvenca in njihova inteziviteta pa nas skrbita," je dejal Aleš Zupan, ki se na Zavarovalnici Triglav ukvarja s kmetijskimi zavarovanji. Zavarovalnice se skušajo s produkti prilagoditi spremembam; med temi je Zupan navedel zavarovanje za primer toplotnega udara za hmeljarje. Premije za kmetijsko zavarovanje so, kot je ocenil, res visoke, zato je pohvalil sodelovanje in sofinanciranje s strani države.

Predsednik uprave Save Re Marko Jazbec je ob tem dodal, da za pozavarovalnico večji delež tveganja predstavljajo dogodki, povezani z naravnimi katastrofami. "Seveda nas skrbi, kaj se bo dogajalo s prevzemanjem rizikov na daljši rok. Eden največjih izzivov je vprašanje, ali na svetu obstajajo regije, kjer za pozavarovalnice ekonomsko ne bo več vzdržno, da pokrivajo rizike," je dejal.

Po mnenju predsednika uprave SID-PKZ Sergeja Simonitija so se takšne spremembe na področju zavarovalništva že dogajale. "Smiselno je razmisliti, kako razpršiti tveganje. Vedno bolj bomo morali zavarovance vključevati v tveganje," je dejal. Pri zavarovanju terjatev, s čimer se ukvarja, bo po njegovih besedah v prihodnje nujno bolj pozorno spremljanje trendov in kvalitativnih dejavnikov, torej regulatornih tveganj. Politika bo namreč s sprejemanjem okoljske politike nedvomno vplivala na poslovanje podjetij.

Klimatske spremembe sicer ponavadi povezujemo predvsem s težavami v kmetijstvu, na spremembe pa negativno vpliva tudi turizem, je spomnila Ljubica Knežević z Ekonomske fakultete v Ljubljani. Turizem hitro raste, posledično pa se povečuje tudi transport in izpusti. "Turizem je najbolj umazana panoga na svetu, ki ustvari tudi ogromno odpadkov," je dejala.

Direktor Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj Gašper Jež je menil, da je človeštvo zamudilo priložnost, da zaustavi spremembe, zato bo nujno aktivno reševanje te problematike. "Že v Sloveniji nismo vsi enotni glede vprašanja, kaj se dogaja. Ko pa pridemo v okolje, kjer ljudje nimajo pitne vode in organiziranega odvoza odpadkov, pa je še toliko težje razlagati o globalnem segrevanju," je izpostavil.

Današnji posvet o okoljskih izzivih in vplivu klimatskih sprememb na slovensko družbo in gospodarstvo je organiziral Inštitut za strateške rešitve v sodelovanju s Slovenskim zavarovalnim združenjem.