c S
V tovarni televizorjev v Velenju do 2023 predvidoma 1000 delovnih mest 18.03.2019 13:57 Velenje, 18. marca (STA) - Skupina Gorenje, ki je od lani v lasti kitajskega Hisensa, za prihodnji dve leti načrtuje dve veliki naložbi. Z več deset milijonov evrov vredno investicijo v tovarno televizorjev znamke Hisense v Velenju naj bi delo do leta 2023 dobilo 1000 ljudi, s širitvijo proizvodnih zmogljivosti v srbskem Valjevu pa bo tam nastal center za hladilno tehniko.

V Gorenju so že pred tedni napovedali, da nameravajo tovarno televizorjev znamke Hisense na območju Gorenja v Velenju odpreti konec leta 2020.

V okviru priprav na gradnjo so izvajalci že zaključili arheološka izkopavanja na 3,5 hektarja veliki lokaciji, kjer bo stal objekt. Gorenje je arheološka dela naročilo še pred oddajo vloge za pridobitev gradbene dokumentacije, ker je Zavod RS za varstvo kulturne dediščine območje bodoče tovarne že pred leti označil kot znano arheološko najdišče. Z vnaprej izvedenimi aktivnostmi za pridobitev obveznega kulturnovarstvenega soglasja so se tako izognili morebitnim zamudam zaradi poznejših obveznih izkopavanj.

Naslednji korak je vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja. V Gorenju so napovedali, da nameravajo prvo fazo gradnje zaključiti prihodnjo jesen in v začetku izdelovati okoli milijon televizijskih aparatov na leto, v naslednji fazi (do 2023) pa načrtujejo povečanje zmogljivosti na štiri milijone televizorjev letno, namenjenih pretežno za evropski trg.

V začetku bodo v novi tovarni odprli med 300 in 400 delovnih mest, v drugi fazi pa bo tam predvidoma delalo 1000 ljudi. Podobno je pred dnevi v pogovoru za Sobotno prilogo Dela napovedal že predsednik novoustanovljenega kolegija direktorjev Gorenja Franjo Bobinac. Investicija je ocenjena na nekaj deset milijonov evrov, v medijih se govori o 70 milijonih.

Širitev proizvodnje pa skupina Gorenje načrtuje tudi v proizvodnem centru v Valjevu, kjer v obstoječi tovarni hladilno-zamrzovalnih aparatov dela 1500 zaposlenih, lani pa so izdelali 672.000 aparatov. Po preselitvi še zadnje preostale proizvodne linije vgradnih hladilnikov iz Velenja v Valjevo, ki bo zaključena aprila letos, se bo zmogljivost povečala za 150.000 aparatov letno, prihodnje leto pa nameravajo tam zgraditi dodatno proizvodno halo za hladilno tehniko, kar bo pomenilo tudi 1000 novih zaposlitev in že v prvi fazi povečanje zmogljivosti za dodatnih 750.000 aparatov letno.

Obrat v Valjevu bo s širitvijo postal center za hladilno tehniko skupine Hisense v Evropi, so napovedali v Gorenju in dodali, da bodo v Velenju namesto preseljene zadnje linije vgradnih hladilnikov postavili proizvodno linijo v programu pomivalnih strojev.

Po pisanju časnika Dnevnik s tega konca tedna bo sicer Gorenje, ki naj bi zaradi odpisov in prevrednotenja premoženja ob integraciji v skupino Hisense za lani vknjižilo okoli 100 milijonov evrov izgube, po opravljenem finančnem prestrukturiranju ob podpori novega lastnika zdaj izvedlo še temeljito poslovno prestrukturiranje. V okviru tega naj bi delo izgubilo več 100 ljudi.

Konec lanskega leta je sicer skupina Gorenje zaposlovala 11.084 delavcev, od tega 6667 v Sloveniji.