c S
Hrvaški sindikati z referendumsko pobudo proti pokojninski zakonodaji 18.03.2019 12:46 Zagreb, 18. marca (STA) - Največje hrvaške sindikalne organizacije so danes napovedale, da bodo 27. aprila začele zbirati podpise za referendumsko pobudo "67 je preveč", s katero nasprotujejo pokojninski zakonodaji. Sindikati zavračajo novi zakon, ki predvideva upokojitev s 67. letom, ter nasprotujejo znižanju pokojnine za 0,3 odstotka za vsak mesec predčasne upokojitve.

Predsedniki Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH), Neodvisnih hrvaških sindikatov (NHS) in Matice hrvaških sindikatov (MHS) so danes v Zagrebu podpisali sporazum o združitvi za zbiranje podpisov za referendum. Kot so napovedali, bodo podpise pod referendumsko pobudo z vprašanjem "Ali ste za to, da na referendumu sprejmemo zakon o spremembah zakona o pokojninskem zavarovanju", začeli zbirati 27. aprila.

Povedali so, da lanska pogajanja z vlado niso bila uspešna in da so po odločitvi sabora s 1. januarjem letos uveljavili spremenjeni pokojninski zakon, ki med drugim določa, da bodo morali od leta 2033 tako moški kot ženske, ki prej ne bodo imeli polne delovne dobe, delati do 67. leta. Delavci z 41 leti delovne dobe se bodo lahko upokojili po 60. letu starosti.

Sindikati zahtevajo, da zakon določi pravico do upokojitve s 65. leti in 15 leti delovne dobe. Pravico do predčasne upokojitve bi delavci lahko uveljavili s 60. letom in 35 leti delovne dobe.

V dokumentu, ki so ga danes predstavili, predlagajo znižanje pokojnine za 0,2 odstotka za vsak mesec predčasne upokojitev, kar bi pomenilo za 12 odstotkov nižje pokojnine za pet let predčasne upokojitve namesto predvidenih 18 odstotkov.

Predstavniki sindikatov so danes predstavili tudi vrsto statističnih podatkov, ki med drugim kažejo, da hrvaški upokojenci povprečno živijo občutno manj časa kot njihovi vrstniki v zahodnoevropskih državah in da je kakovost njihovega življenja slabša, ker so pogosteje izpostavljeni različnim kroničnim boleznim.

Izpostavili so tudi, da večina hrvaških upokojencev živi "na robu lakote", ker imajo manj kot 2000 kun (270 evrov) pokojnine. Menijo, da za letos napovedano 3,13-odstotno zvišanje najnižjih pokojnin upokojencem ne bo veliko pomagalo. Kritizirali so tudi zakonsko določilo, da upokojenci z novim letom lahko delajo štiri ure dnevno. Ocenili so, da gre dodatno izkoriščanje ljudi, ki so si med svojo delovno dobo zaslužili dostojanstveno življenje po upokojitvi.

Za uspeh referendumske pobude je treba v dveh tednih zbrati najmanj deset odstotkov podpisov vseh hrvaških volivcev, kar je približno 375.000 podpisov polnoletnih hrvaških državljanov. Hrvaški sindikati že imajo izkušnje z zbiranjem podpisov za referendum v primeru pobude proti oddaji avtocest v koncesijo - leta 2014 so v sodelovanju z nevladnimi organizacijami zbrali nekaj manj kot 490.000 podpisov.