c S
Na trgu plačilnih storitev vse bolj pestro 18.03.2019 12:42 New York/London/Milano, 18. marca (STA) - Razvoj digitalnega gospodarstva je v zadnjih letih povzročil skokovit razvoj sektorja tehnologije finančnih storitev (fintech). V njem zdaj prihaja do konsolidacije, eden primerov pa je danes oznanjena odločitev ameriškega fintech velikana FIS za 43 milijard dolarjev vreden prevzem britanske družbe za procesiranje plačil Worldpay.

Transakcija, ki naj bi bila zaključena v drugi polovici tega leta, bo ustvarila globalnega velikana na področju plačilnih storitev, katerih razvoj je ključen za podporo vse večjemu razmahu spletne trgovine in drugih oblik digitalnih poslovnih transakcij.

FIS s sedežem na Floridi in Worldpay sicer govorita o združitvi, a po izvedenem poslu bo imela v novonastali skupini ameriška družba 53-odstotni delež, britanska pa 47-odstotnega, poroča francoske tiskovna agencije AFP. Nova poslovna entiteta bo tudi prevzela ime FIS, predstavniki ameriškega fintech velikana bodo imeli večino tudi v upravnem odboru. Vrednost posla je skupaj s prevzetimi dolžniškimi obveznostmi ocenjena na 43 milijard dolarjev ali približno 38 milijard evrov.

Kot je povedal prvi mož FIS Gary Norcross, je velikost ključna v hitro spreminjajočem se sektorju, ki beleži hitro rast. Skupaj sta imeli obe družbi lani nekaj več kot 12 milijard dolarjev prihodkov, v tem in naslednjih dveh letih pa napovedujeta rast med šestimi in devetimi odstotki.

Gre sicer za največji posel do zdaj v tem rastočem sektorju. FIS ponuja storitve finančne tehnologije strankam, kot so banke in druge finančne ustanove, v 130 državah in zaposluje več kot 52.000 ljudi, Worldpay pa trenutno letno procesira več kot 40 milijard transakcij v preko 120 valutah in 146 državah po svetu.

Že januarja je prav tako ameriški fintech velikan Finserv oznanil nakup družbe za procesiranje plačil First Data Corp za 22 milijard dolarjev.

Pestro je tudi dogajanje v Evropi. Največja italijanska družba za procesiranje plačil Nexi je tako za naslednji mesec napovedala javno prodajo delnic (IPO) prek milanske borze, s katero želi zbrati 2,7 milijarde evrov in ki naj bi predstavljala enega največjih IPO letos. Obstoječi vlagatelji v Nexi, skladi Edvent International, Bain Capital in Clessidra SGR, naj bi prek IPO zbrali okoli dve milijardi evrov za delni izstop iz lastništva, ostalo pa naj bi predstavljale nove delnice.