c S
Deutsche Bank in Commerzbank se pogovarjata o združitvi 18.03.2019 10:56 Frankfurt, 18. marca (STA) - Največji nemški banki Deutsche Bank in Commerzbank, ki se že nekaj časa ubadata s težavami pri poslovanju, sta v nedeljo uradno oznanili, da se pogovarjata o morebitni združitvi. S tem sta potrdila neuradne informacije, ki krožijo že kar nekaj časa. Morebitna združitev še zdaleč ni dokončno dejstvo, ima pa tako podpornike kot nasprotnike.

Iz Deutsche Bank so po poročanju tujih tiskovnih agencij v nedeljo sporočili, da "proučujejo strateške možnosti", del teh pa so tudi pogovori s Commerzbank. Te možnosti bodo ovrednotili z vidika prispevka k vzdržni rasti in dobičkonosnosti največje nemške banke, tako da ni nobenega jamstva, da bodo pogovori z drugo največjo banko v državi pripeljali do pozitivnega rezultata, so dodali.

Še bolj redkobesedni so bili v Commerzbank, kjer so poudarili, da potekajo "neobvezujoči pogovori o morebitni združitvi".

Banki sta z nedeljsko objavo potrdili neuradne informacije, ki so v medijih krožile že kar nekaj časa. Cilj združitve bi bil ustvariti nemškega bančnega velikana, ki bi lažje tekmoval z drugimi velikimi evropskimi bankami iz Francije, Španije ali Velike Britanije in predvsem bankami z drugega konca Atlantika.

Povezavi obeh bank naj bi bili po medijskih poročilih naklonjeni tudi nekateri vladajoči v Berlinu. Nemški finančni minister Olaf Scholz, ki prihaja iz vrst manjših koalicijskih partnerjev socialdemokratov, in njegov državni sekretar Jörg Kukies, sicer nekdanji prvi mož ameriškega bančnega titana Goldman Sachs za Nemčijo, naj bi se tako v zadnjih mesecih večkrat srečala z vodilnimi v obeh bankah in ju spodbujala k združitvi sil.

Tokrat so na finančnem ministrstvu poudarili zgolj, da so odločitev obeh bank vzeli na znanje in da so v rednih stikih z vsemi vpletenimi. K tej zadržanosti so verjetno pripomogle tudi nekatere izjave iz vrst krščanskih demokratov, da bi se bilo v tej zgodbi treba obrzdati. "Združitev obeh bank bi morala biti smiselna po izključno ekonomskih kriterijih," je npr. dejal vodja največje poslanske skupine v Bundestagu Eckhardt Rehberg. Dodal je, da 15-odstotni delež države v Commerzbank, ki je ostanek ukrepov za reševanje banke v krizi, ne bi smel igrati vloge pri tem.

Združevanje največjih nemških bank ima kar nekaj nasprotnikov. Iz sindikalnih vrst prihajajo opozorila, da bi sinergije ob združitvi povzročile ukinitev več 10.000 delovnih mest. Nekateri govorijo celo o številki 50.000 od skupno približno 133.000 zaposlenih v obeh bankah, od česar 80.000 v Nemčiji. Potrošniške organizacije opozarjajo, da bi združitev največjih bank pomenila zmanjšanje ponudbe za komitente in s tem podražitev storitev, tako da bi bili potrošniki njena obstranska škoda.

V agenciji za varstvo konkurence menijo, da bi sicer združitev lahko dobila zeleno luč, a da se banki niti ne dopolnjujeta veliko in bi njuno povezovanje prej povečalo sistemsko tveganje kot pa resnično prispevalo k boljšemu poslovanju obeh bank, ki se vse od finančne krize spopadata s težavami.

Najbolj slikovit je bil pred časom predstavnik združenja malih delničarjev SdK Markus Keinle. "Dva na berglah skupaj še ne ustvarita šprinterja," je ponazoril dejstvo, da je Deutsche Bank lani ustvarila prvi dobiček po štirih letih milijardnih izgub, prav tako ne najbolje pa je v zadnjih letih poslovala Commerzbank, ki je lani jeseni zaradi padca vrednosti delnice zdrsnila tudi v drugo ligo vrednostnih papirjev na frankfurtski borzi.

Deutsche Bank je trenutno na borzi vredna okoli 16 milijard evrov, Commerzbank pa približno devet milijard. Za primerjavo - francoska BNP Paribas je vredna okoli 55 milijard evrov, britanska HSBC skoraj 150 milijard evrov, vrednost bančnih velikanov na drugi strani Atlantika pa presega celo 300 milijard evrov.

Tudi v luči vseh omenjenih dvomov so v Deutsche Bank v nedeljo poudarili, da združitev, s katero bi nastal velikan z okoli 1800 milijardami evrov sredstev, še zdaleč ni gotova. "Sledili bomo le ekonomsko smiselnim možnostim," je v pismu zaposlenim zapisal prvi mož banke Christian Sewing. "Izkušnje kažejo, da je kar nekaj tehničnih in ekonomskih ovir na tej poti (združitve)," je dodal.