c S
Magna z vso potrebno dokumentacijo za začetek proizvodnje 16.03.2019 09:16 Ljubljana, 15. marca (STA) - Avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka Magna je danes prejela pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje za svojo hoško lakirnico in nemudoma so začeli priprave na začetek obratovanja. Delati bodo začeli v najkrajšem možnem času, je poročal Radio Slovenija.

Rok za vložitev tožbe na okoljevarstveno dovoljenje je bil 9. marec, Agencija za okolje (Arso) pa je danes z upravnega sodišča prejela potrditev, da upravni spor v tem roku ni bil sprožen. Po vseh zapletih, ki so se vrstili vse od napovedi naložbe v Sloveniji, je tako Magna danes le dočakala popolno dokumentacijo za začetek obratovanja, je poročal radio.

Magna je v Hočah poskusni zagon proizvodnje v novi lakirnici, kjer je že zaposlila okoli 200 ljudi, načrtovala že za začetek marca, a se je zapletlo pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja. Arso je dovoljenje izdal tik pred novim letom, a se je nanj pritožila organizacija Rovo. Okoljsko ministrstvo je v začetku februarja njihov ugovor zavrnilo, vendar se je pravnomočnost dokumenta zavlekla za dodatnih 30 dni, kolikor je strankam v postopku ostalo časa za vložitev pritožbe na upravno sodišče.

Predstavnik novomeškega združenja Gorazd Marinček je po zavrnitvi njihove pritožbe nekajkrat napovedal, da bodo sprožili upravi spor, a je po sestanku z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom ter donedavnim ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom od te namere odstopil.

Da bo po vseh zapletih le prišlo do zagona največje t.i. greenfield investicije v Sloveniji, z nekoliko grenkim priokusom pozdravljajo v Štajerski gospodarski zbornici. Direktorica Aleksandra Podgornik je za Radio Slovenija povedala, da so zadovoljni, "je pa res, da smo v svet vnesli slabšo lastnost, da imamo ogromno takih in drugačnih preprek", ki potrebne postopke zavlačujejo.

V občini Hoče-Slivnica, kjer so s pravnomočnim okoljevarstvenim dovoljenjem zelo zadovoljni, kljub ohlajanju avtomobilske industrije računajo na drugo fazo tovarne.